avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Competenta parchet in cazul trecerii prin punctul de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Competenta parchet in cazul trecerii prin punctul de frontiera cu numere nevalabile

Am fost la Vidin sa fac ITP-ul si asigurarea unei masini inmatriculate in Bulgaria si cand am ajuns acolo un nene mi-a spus ca daca nu am cartea mare a masinii nu pot sa fac ITP-ul, asa ca am trecut iar frontiera pe la Calafat venind din Bulgaria la volanul acelei masini si dupa ce am prezentat actele am aflat ca talonul mic era fals si acea masina avea numerele de inmatriculare apartinand unei alte masini care fusese radiata din Bulgaria.
M-am dus la parchetul din Craiova pentru ca procurorul care cerceteaza cazul sa-mi dea drept de circulatie pe drumurile publice pana la definitivarea dosarului si acolo am fost informat ca dosarul meu penal se lucreaza la Calafat.

Am fost la Calafat si acolo mi-au spus ca dosarul meu trebuie sa fie la Parchetul din Craiova.

Va rog frumos sa-mi spuneti care este parchetul competent in cazul meu pentru aceasta infractiune si daca aveti un model de cerere pe care sa i-o inmanez domnului procuror, ca sa-mi dea drept de circulatie pe drumurile publice pana la definitivarea dosarului.

Un avocat mi-a spus ca sa astept citatie, dar pana atunci mai dureaza si mi-e greu fara masina pentru ca trebuie sa ma deplasez in diverse locuri unde nu exista transport in comun iar cu taxiul nu-mi permit sa circul.

Ce trebuie sa scriu in cererea catre procuror sau catre parchet si care este parchetul competent in cazul meu?
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 23:35, 17 Octombrie 2014
Parchetul de pe langa Judecatoria căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă, as spune ca Parchetul Calafat, daca acolo ati fost depistat, dar puteti afla asta de la politistul care se ocupa de dosar.
Si cum aflu ce politist se ocupa de dosarul meu?
Mergeti la politia rutiera din zona, cu dovada fara drept de circulatie si va interesati acolo la ce lucrator este repartizat, trebuie sa scrie pe dovada si un nr. de lucrare penala.
La politia rutiera din zona mea, adica din Slatina, la cea din Craiova sau la Calafat?
Cand au program cu publicul?

Vad ca alineatul 6 din art. 111 spune ca:

(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.

Alineatul 1 prevede ca permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:

b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85,art. 86 alin. (2), aii 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5)

Avand in vedere faptul ca mi-a fost retinut permisul de conducere in baza art.85, pentru ca am condus un autovehicul cu numere de inmatriculare nevalabile, chiar daca nu stiam asta, eu deduc ca procurorul care se ocupa de cazul meu poate sa-mi dea drept de circulatie, dar articolul (3) spune ca in situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.

Eu ma incadrez la art. 85 alineatul 2 si 4, asa ca ma gandesc ca daca in dovada nu mi-a dat drept de circulatie, procurorul nu poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, dar mai astept si alte pareri.

Agentul constatator mi-a spus ca procurorul poate sa dispuna sa-mi dea drept de circulatie pe drumurile publice si eu am semnat ca prostul, ca altfel nu semnam, mai ales ca dupa aia mi-am dat seama ca am lecturat procesul verbal in mod fugitiv si ca faptele consemnate acolo nu corespund cu realitatea.

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
Costinel Burca, Contabil
La politia rutiera competenta pe zona respectiva. Nu are relevanta ca ati semnat sau nu, nu vorbim aici de PV de contraventie.
Infractiunile rutiere sunt in codul penal de la 01.02.2014
Eu va spun ca ma avut multe cazuri de acest gen, cand dovada este fara drept de circulatie, nu se prelungeste dreptul de circulatie, de fapt e si logic,procurorul nu poate prelungi ceva ce nu exista, cel putin pe raza orasului Bucuresti nu am auzit alta practica, dar pe dvs nu va impiedica nimeni sa incercati, cine stie poate dati peste un procuror care stie altceva.
Nu spun ca este firesc asa, legea este facut in acest fel, in mod normal ar trebui sa aveti drept de circulatie, se incalca principiul prezumtiei de nevinovatie, dvs ar trebui sa fiti prezumat nevinovat pana la o hotarare definitiva, dar asta este alta discutie.

ART. 334
Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat
(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 85 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (2): art. 85 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3): art. 85 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (4): art. 85 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată

Alte discuții în legătură

Conducerea unui autovehicul cu numere provizorii expirate visan_veve visan_veve In ziua de 13 am condus autoturismul personal neverificad termenul la care autorizatia de circulatie expira,iar in momentul opririi de catre agentul de politie ... (vezi toată discuția)
Numere rosii expirate sultanescuflorin sultanescuflorin in data de 05.11.2014 am fost oprit de politia rutiera pentru control de rutina mi-au cerut actele masinii dar nu le aveam la mine e vorba de permisul ... (vezi toată discuția)
Conducere scuter fara permis hany_2220 hany_2220 buna ziua.am condus un scuter fara permis de conducere si neinmatriculata ,ghinionul meu a fost sa ma aleg cu un dosar penal .as vrea sa stiu ce se poate ... (vezi toată discuția)