avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale procura asociat strain pt asociat roman
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

procura asociat strain pt asociat roman

va mai deranjez cu o intrebare. desi am incercat sa ma informez, imi dau seama ca nu prea ma descurc. in fapt, vreau sa ma asociez cu un cetatean strain si intampin urmatoarea dificultate: trebuie ca acesta sa imi faca mie ( eu sunt si voi ramane administrator) o procura care, in principal, imi trebuie la ONRC pentru efectuarea tuturor demersurilor necesare.

insa, intre timp mi-am dat seama ca imi va trebui procura si pentru alte lucruri. de ex. imi va trebui la banca pentru a deschide un cont nou sau pentru a semna alte documente in numele acelui asociat strain. e o mare confuzie la mine in minte, pt ca am vazut o multime de procuri si nu cam ce ar fi mai bun pt mine, sa acor o gama cat mai larga de nevoi , sa nu fiu nevoita la un moment dat sa am nevoie de imputernicirea dlui si sa dau din colt in colt.

pentru aceasta, imi permit sa va rog sa ma ajutati cu un sfat cat de mic. daca aceasta procura ar trebui sa contina cam tot ce cred eu ca va fi nevoie (ceea ce a foarte greu de precizat dinainte) sau exista vreun model mai general.....

din cate am inteles , procura o va face dlui in tara de unde locuieste, la notar si apoi eu o voi traduce aici in limba romana.

va multumesc mult pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 20:13, 26 Mai 2009
Nu veti avea nevoie de semnatura sa daca societatea e infiintata si doar il cooptati (n-am inteles daca societatea e deja infiintata). Fiind administrator, puteti intreprinde orice acte in numele societatii fara vreo imputernicire (de ex. deschiderea unui cont). Atentie insa ca asociatul respectiv trebuie sa va trimita anumite documente si declaratii ca sa il puteti inregistra, iar cererea o puteti depune in calitate de administrator. Dati-ne mai multe detalii, am impresia ca situatia e putin mai simpla.
multumesc mult pt ajutor. poate situatia e mai simpla dar ma chinui de trei luni sa finalizez tot ce am nevoie.

pe scurt: societatea este deja infiintata, are in prezent doi asociati: eu (si administrator) cu 60% din CS si inca unul cu 40% din CS. asociatul care se retrage nu are nici un fel de pretentii (imi este ruda :D) si va ceda cele 40% noului asociat strain, deasemenea si eu voi ceva din partile mele astfel incat sa fie 50 - 50 %.
- am incropit un contract de cesiune pentru partile sociale ale vechiului asociat , si cred ca trebuie sa mai fac inca un contract de cesiune ca sa cedez si eu parti pentru noul asociat;
- am facut un model de declaratie pe care trebuie sa o dea noul asociat la notar in tara sa in care precizeaza: ca nu are datorii fiscale fata de romania , ca indeplineste conditiile legale sa fie asociat intr-un srl;
- de la ONRC mi-au spus ca pentru a depune actele pentru a face toate aceste modificari imi trebuie procura prin notariat de la noul asociat, tradusa in limba romana. chiar si pe pliantele acelea ale lor apare aceasta cerere.

deci, la prima vedere pare simplu, dar cand ma apuc de strans hartii sa le depun........e jale. iar procura asta mi-a dat dureri de cap, deoarece am constatat ca in multe situatii voi avea nevoie de procura. dau un singur exemplu; pentru a-mi face cont la alta banca mi s-a spus ca daca nu sunt asociat majoritar imi trebuie procura de la celalalt asociat, si cum eu nu voi mai fi majoritar........

inca odata va multumesc pt ajutorul nepretuit. pt mine e foarte important pt ca vreau sa termin cat mai curand toata povestea asta si.....sa ma iertati dar de data aceasta vreau sa fac eu tot si sa consult mai multe persoane. aici , pe acest forum am vazut o multime de oameni bine intentionati si muuuuuult mai bine pregatiti decat cei care mi-au facut ultima oara actele.
ririana a scris:
- am incropit un contract de cesiune pentru partile sociale ale vechiului asociat , si cred ca trebuie sa mai fac inca un contract de cesiune ca sa cedez si eu parti pentru noul asociat;

Exact.

- am facut un model de declaratie pe care trebuie sa o dea noul asociat la notar in tara sa in care precizeaza: ca nu are datorii fiscale fata de romania , ca indeplineste conditiile legale sa fie asociat intr-un srl;

Daca va este de folos: www.avocatnet.ro/content/con...

- de la ONRC mi-au spus ca pentru a depune actele pentru a face toate aceste modificari imi trebuie procura prin notariat de la noul asociat, tradusa in limba romana. chiar si pe pliantele acelea ale lor apare aceasta cerere.

Ei aici nu cred ca s-a inteles ideea. Administratorul societatii nu are nevoie de nicio imputernicire. Daca se ducea la RC alta persoana, atunci aceleia ii trebuia imputernicire autentica, si nu neaparat din partea asociatului strain ci chiar din partea societatii, reprezentata prin dvs. In pliant scrie ca se prezinta imputernicirea "daca este cazul", or pt dvs nu este: [ link extern ]

deci, la prima vedere pare simplu, dar cand ma apuc de strans hartii sa le depun........e jale. iar procura asta mi-a dat dureri de cap, deoarece am constatat ca in multe situatii voi avea nevoie de procura. dau un singur exemplu; pentru a-mi face cont la alta banca mi s-a spus ca daca nu sunt asociat majoritar imi trebuie procura de la celalalt asociat, si cum eu nu voi mai fi majoritar........

Asta e o aberatie. Constat pe zi ce trece ca fiecare banca cere lucruri care mai de care mai stupide... Sunteti administrator ceea ce inseamna ca dvs aveti conducerea societatii, nu asociatul majoritar! Nici nu mai spun de puterea de reprezentare care deriva din lege... Desigur ca nu strica sa aveti o procura ceva mai generala care sa acopere aceste situatii, dar si asa exista riscul ca cineva sa va ceara o procura speciala, adica una care sa mentioneze expres si limitativ ce puteti face. Daca cereti aceasta procura, cereti-o autentica si (daca e cazul) apostilata.
nu am cuvinte de multumire pt toate aceste raspunsuri prompte si foarte clare.

cred ca aveti dreptate, desi cred ca i-am spus doamneu de la Onrc ca eu sunt administrator , sigur ca in virtutea inertiei m-a sfatuit sa am procura.

in acest caz, voi cere doar acea declaratie asociatului si voi demara toate procedurile.

cat despre procura ....tot eu trebuie sa o fac, asociatul locuieste in tara araba unde lumea nu e asa de incrancenata pentru despicare firului in 4. este vb de siria. dar oricum, nu mai este asa o graba cu procura.

inca odata mii de multumiri si va tin la curent cu rezolvarea "cazului".
Cu placere :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura de la asociat majoritar. cum fac ? peterstern peterstern intrebare scurta : X este asociat cu 70% intr-un SRL, Y are 30 % si este si administrator. X vrea sa plece din tara 3-5 ani si vrea sa-l imputerniceasca pe ... (vezi toată discuția)
Acte consituire societate comerciale - semnate de administrator? Iulia Malis Popa Iulia Malis Popa Buna dimineata! Am si eu o intrebare fulger...la constituirea unei societati comerciale, unicul asociat fiind cetatean strain si plecat din tara, exista ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl asociati straini luizacsinte luizacsinte Nelamurire !! Infiintare firma in Romania, cu 2 asociati straini, unul persoana juridica si altul persoana fizica. Cum se dau declaratiile pe proprie ... (vezi toată discuția)