avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de mediu (prima inmatriculare)
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de mediu (prima inmatriculare)

buna ziua; ma intereseaza sa stiu cum se face procedura prealabila la Finante?
cine a facut-o il rog sa ma ajute si pe mine; ma intereseaza in mod special ce lege contravine perceperii acestei taxe si se adreseaza cererea? eu tocmi ce am platit taxa si as vrea sa incep demersurile pt recuperare.
multumesc
Cel mai recent răspuns: ifronea , utilizator 10:06, 5 Noiembrie 2014
Guvernul a stabilit prin OUG nr. 8/2014 procedura de restituire sume achitate pentru taxa pe poluare pentru autovehicule si pentru taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Pentru modalitatea de plata titluri executorii,opereaza Ordinul comun nr. 365/741/2014.
Restituirea taxei auto se face numai persoanelor care au achitat-o in baza OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule sau in baza Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Timbrul de mediu instituit prin OUG nr. 9/2013) nu este vizat de prevederile OUG nr. 8/2014.
Sumele platite pentru cele doua taxe se restituie doar in cazul persoanelor care au hotarari judecatoresti-ramase definitive ,restituirea urmand a se realiza pe parcursul a 5 transe anuale

“Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora“,

Persoanele care au obtinut in instanta restituirea taxei auto isi pot depune cererile de restituire la autoritatea obligata prin hotarare judecatoreasca sa faca restituirea.
Cererile de restituire se solutionează – conform prevederilor Codului de procedura fiscala – in termen de 45 de zile de la inregistrare si plata transelor anuale se face conform graficului transelor anuale aprobate la restituire.

“Taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică. (…) Dobânda stabilită de instanţele judecătoreşti se calculează până la data plăţii integrale, respectiv până la data plăţii fiecărei tranşe“,

Documentele pentru restituire suma,se depun personal sau postal cu mandat confirmare la registratura organului fiscal competent din subordinea ANAF-ului-cerere,hotarare judecatoreasca executorie ,actul de identitate
Potrivit procedurii, cererea poate fi depusa in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire,respectiv data pronuntarii hotararii judecatoresti executorii.







multumesc mult;
o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea taxa auto NicoletaAnton NicoletaAnton Buna ziua, Ma intereseaza daca am cuparat o masina marca Logan in luna iulie anul 2010 si am platit taxa de mediu la achizitionarea acesteia, cu noua lege as ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto/mediu masina vanduta adidum73 adidum73 Buna ziua, Buna ziua, Rog un sfat si pasii de urmat pentru recuperarea taxei de auto/mediu (~ 650 EUR) platita in 2010 pentru un autoturism achizitionat ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu Robert.G. Robert.G. Am cumparat o masina în 2015 și am plătit timbrul de mediu.Fostul proprietar plătise și el o taxă de poluare sau de prima inmatriculare pe care a ... (vezi toată discuția)