avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa auto/mediu masina vanduta
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa auto/mediu masina vanduta

Buna ziua,

Buna ziua,

Rog un sfat si pasii de urmat pentru recuperarea taxei de auto/mediu (~ 650 EUR) platita in 2010 pentru un autoturism achizitionat de nou de la reprezentanta RO.
Autoturismul l-am vandut in 2013 unei alte persoane fizice din RO.

Multumesc.

Cu stima,
Adrian Dumitrescu
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 23:19, 9 Iunie 2016
Guvernul a stabilit prin OUG nr. 8/2014 cum se vor restitui banii achitati de soferi pentru taxa pe poluare pentru autovehicule si pentru taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule,procedura fiind prevazuta in Ordinul comun nr. 365/741/2014.
Atenţie!
Restituirea taxei auto se face numai in cazul persoanelor care au achitat-o in baza OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule sau in baza Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Timbrul de mediu-instituit prin OUG nr. 9/2013,nu este vizat de prevederile OUG nr. 8/2014.
Sumele platite pentru cele doua taxe se restituie doar in cazul persoanelor care au hotarari judecatoresti definitive favorabile si se face in cinci transe anuale.
OUG nr. 8/2014.
“Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora“,
Puteți recupera taxa doar prin acțiune în istanță.
"Plata se va face către cel care a plătit taxa. Deci cel care a plătit, aceluia i se restituie. Dacă au fost mai multe vânzări, soluţia pentru aceste situaţii nu este prevăzută şi doar instanţa poate rezolva astfel de cazuri. Dacă cel care a plătit taxa nu mai este în posesia autoturismului, rămâne instanţa ca soluţie".
Citiți aceste articole:
www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea taxa auto NicoletaAnton NicoletaAnton Buna ziua, Ma intereseaza daca am cuparat o masina marca Logan in luna iulie anul 2010 si am platit taxa de mediu la achizitionarea acesteia, cu noua lege as ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediu (prima inmatriculare) ifronea ifronea buna ziua; ma intereseaza sa stiu cum se face procedura prealabila la Finante? cine a facut-o il rog sa ma ajute si pe mine; ma intereseaza in mod special ce ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu Robert.G. Robert.G. Am cumparat o masina în 2015 și am plătit timbrul de mediu.Fostul proprietar plătise și el o taxă de poluare sau de prima inmatriculare pe care a ... (vezi toată discuția)