avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conditii de trecere la o noua transa de salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conditii de trecere la o noua transa de salariu

va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- perioada de facultate poate fi considerate vechime in invatamant pentru trecerea intr-o noua transa de salariu in conditiile in care inainte de facultate am lucrat ca invatator;
- perioada de concediu pentru studii (master si doctorat)facultate pot fi considerate vechime in invatamant pentru trecerea intr-o noua transa de salariu;

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:30, 19 Octombrie 2014
- perioada de facultate poate fi considerate vechime in invatamant pentru trecerea intr-o noua transa de salariu in conditiile in care inainte de facultate am lucrat ca invatator;


Perioada de facultate nu constituie vechime in munca si nici vechime in invatamant, ci doar stagiu de cotizare asimilat pentru pensie.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede:
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

- perioada de concediu pentru studii (master si doctorat)facultate pot fi considerate vechime in invatamant pentru trecerea intr-o noua transa de salariu;


Perioada de master nu constituie vechime in munca si nici vechime in invatamant.

Legea nr.1/2011:
Art. 164
(1)Pe parcursul desfăşurării studiilor universitare de doctorat, persoana înscrisă în programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studenţii-doctoranzi sunt încadraţi de către IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD ca asistenţi de cercetare sau asistenţi universitari, pe perioadă determinată.
(2)Pe toată durata activităţii, studentul-doctorand beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă şi specialitate şi de asistenţă medicală gratuită, fără plata contribuţiilor la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru şomaj, la asigurările sociale de sănătate şi pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(3)Studentul-doctorand poate desfăşura activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână. Activităţile didactice care depăşesc acest nivel vor fi remunerate în conformitate cu legislaţia în vigoare, intrând sub incidenţa Codului muncii, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor ce revin salariatului şi cu plata contribuţiilor datorate, potrivit legii, la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru şomaj, la asigurările sociale de sănătate şi pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Art. 165
(1)Perioada desfăşurării studiilor universitare de doctorat este asimilată, conform legislaţiei în domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu excepţia cazului în care studentul-doctorand realizează venituri pentru care plăteşte, în această perioadă, contribuţii la asigurările sociale.

(2)După susţinerea tezei de doctorat, IOSUD eliberează o adeverinţă care atestă perioada în care studentul-doctorand a urmat studiile universitare de doctorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie- vechime in munca pentru studii de licenta, masterat si doctorat? AdrianaElenaPal AdrianaElenaPal Buna ziua! Am fost informata ca toti anii de studii, licenta (4 ani), masterat (2 ani) si doctorat (2 ani) vor merge ca vechime pentru pensie. Imi puteti ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca pristopanu07 pristopanu07 Buna seara, Va rog sa imi oferiti niste informatii privitoare la statutul unui student la studii de doctorat cu frecventa redusa, cu bursa, peste 26 de ani ... (vezi toată discuția)
Doctoranzi divele divele -exista vreo perioada in care studiile doctorale, de zi, cu bursa nu se iau ca vechime in munca ptr. stabilirea sporului de vechime in munca, in cadrul ... (vezi toată discuția)