avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie- vechime in munca pentru studii de licenta, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie- vechime in munca pentru studii de licenta, masterat si doctorat?

Buna ziua!
Am fost informata ca toti anii de studii, licenta (4 ani), masterat (2 ani) si doctorat (2 ani) vor merge ca vechime pentru pensie. Imi puteti spune daca este o baza legala la aceste zvonuri sau aceste informatii sunt eronate, lucruri afirmate numai pentru a nu scadea numarul inscrierilor la facultati? Mentionez ca in acest moment sunt in anul II de doctorat la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi (acreditata...) si mai am un an pana la absolvire. In cazul in care nu voi detine la sfarsitul contractului (cu bursa) titlul de doctor in chimie, acei ani vor merge la vechime la pensie?
Cel mai recent răspuns: AdrianaElenaPal , utilizator 11:45, 31 August 2016
1. Perioada cat ati urmat cursurile de zi ale facultatii constituie perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie si nu vechime in munca.

Legea nr.263/2010 prevede:
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
.....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
......
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

2. Legea nr. 1/2011:

C. Studentul-doctorand
Art. 164. -
(1) Pe parcursul desfasurarii studiilor universitare de doctorat, persoana inscrisa in programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studentii-doctoranzi sunt incadrati de catre IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD ca asistenti de cercetare sau asistenti universitari, pe perioada determinata.
(2) Pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.
(3) Studentul-doctorand poate desfasura activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4-6 ore conventionale didactice pe saptamana. Activitatile didactice care depasesc acest nivel vor fi remunerate in conformitate cu legislatia in vigoare, intrand sub incidenta Codului muncii, cu respectarea drepturilor si obligatiilor ce revin salariatului si cu plata contributiilor datorate, potrivit legii, la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.

Art. 165. -
(1) Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este asimilata, conform legislatiei in domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu exceptia cazului in care studentul-doctorand realizeaza venituri pentru care plateste, in aceasta perioada, contributii la asigurarile sociale.
(2) Dupa sustinerea tezei de doctorat, IOSUD elibereaza o adeverinta care atesta perioada in care studentul-doctorand a urmat studiile universitare de doctorat.

Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns! Acum lucrurile sunt mai clare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de trecere la o noua transa de salariu 2000andronache 2000andronache va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: - perioada de facultate poate fi considerate vechime in invatamant pentru trecerea intr-o noua transa de ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca pristopanu07 pristopanu07 Buna seara, Va rog sa imi oferiti niste informatii privitoare la statutul unui student la studii de doctorat cu frecventa redusa, cu bursa, peste 26 de ani ... (vezi toată discuția)
Cum demonstrez activitatea de cercetare in domeniu de 2 ani zefirzefir zefirzefir Perioada studiilor de doctorat, cu frecventa, cu bursa, de 3 ani, este considerata activitate de cercetare dezvoltare,ca sa ma pot inscrie la concurs pentru ... (vezi toată discuția)