avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Functii/proceduri obligatorii in cadrul sindicatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Functii/proceduri obligatorii in cadrul sindicatului

1.Constituia Romaniei precizeaza ca:"Art. 9-Sindicatele, patronatele şi asociaţiile profesionale se constituie şi îşi desfăşoară activitatea potrivit statutelor lor, în condiţiile legii.
2. Codul de dialog social:ART. 14-c) lista membrilor organului executiv de conducere a sindicatului(...).
ART. 20-(3) Cererea privind modificarea statutelor şi/sau a componenţei organelor de conducere ale organizaţiilor sindicale va fi însoţită de următoarele documente, în două exemplare, semnate pentru conformitate pe fiecare pagină de către împuternicitul special desemnat de organul de conducere:
d) lista cu membrii organului de conducere, care va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul şi profesiunea/funcţia.
3.Legea 1/2011- ART. 255(3) Liderii sindicatelor reprezentative din învăţământ au dreptul de rezervare a postului, conform prevederilor legale în vigoare şi contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.
Aceasta inseamna ca:
1. Intr-o organizatie sindicala trebuie sa existe ,in mod obligatoriu, organe de conducere,organ de conducere executiv si lider de sindicat...plus comisie de cenzori....exact cu aceste denumiri.
2. Orice modificare a componentei organelor de conducere(executiva sau neexecutiva) trebuie inregistrata la "judecator".
3. Nicio decizie nu este 'opozabila" unui angajator daca nu este indeplinita conditia nr. 2. ..... Este corect?
Ultima modificare: Duminică, 19 Octombrie 2014
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 20:47, 22 Octombrie 2014
1. Potrivit art.187 C.civ., orice persoană juridică trebuie să aibă o organizare de sine stătătoare şi un patrimoniu propriu, afectat realizării unui anumit scop licit şi moral, în acord cu interesul general.

Organizarea de sine stătătoare se referă la organismele interne - care sunt în general deliberative/de conducere, executive/de mandat, de control/de mandat - cu care entitatea este dotată prin lege, indiferent de scopul său lucrativ sau nelucrativ.

2. Art. 6 din Legea nr.62/2011:
(1) Statutele organizatiilor sindicale cuprind cel putin urmatoarele prevederi cu privire la:
......
e) organele executive de conducere, denumirea acestora, modul de alegere si de revocare, durata mandatelor si atributiile lor;
....

3. Coroborand cele doua texte de lege reiese clar un sindicat trebuie sa aiba organe de conducere.

4. Art. 20 din Legea nr.62/2011:
(1) Organizatiile sindicale sunt obligate sa aduca la cunostinta judecatoriei sau a Tribunalului Municipiului Bucuresti, dupa caz, unde s-au inregistrat, in termen de 30 de zile, orice modificare ulterioara a statutului, precum si orice schimbare in componenta organului de conducere
(2) Instanta prevazuta la alin. (1) este obligata sa mentioneze in registrul special al sindicatelor, prevazut la art. 17 alin. (1), modificarile din statut, precum si schimbarile din componenta organului de conducere al organizatiei sindicale
(3) Cererea privind modificarea statutelor si/sau a componentei organelor de conducere ale organizatiilor sindicale va fi insotita de urmatoarele documente, in doua exemplare, semnate pentru conformitate pe fiecare pagina de catre imputernicitul special desemnat de organul de conducere:
a) procesul-verbal al sedintei statutare a organului abilitat sa hotarasca modificarea statutului si/sau a componentei organelor de conducere;
b) copie a hotararii judecatoresti de dobandire a personalitatii juridice si copie a ultimei hotarari judecatoresti de modificare a statutului sau a componentei organelor de conducere, dupa caz;
c) statutul, in forma modificata;
d) lista cu membrii organului de conducere, care va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul si profesiunea/functia.
Asadar...intreaga conducere(executiva/neexecutiva) trebuie sa fie inregistrata la "tribunal"( in caz ca se produc schimbari) pentru a-si putea reprezenta "oamenii"... Este organ de conducere doar organul inregistrat la "tribunal"?
Organul de conducere este cel ales sau numit , legea obliga la depunerea listei cu membrii organului de conducere la instanta .
Ma gadeam ca pentru a fi 'organ de conducere' sunt 2 conditii legale:
1. sa fii ales;
2. sa fii inregistrat la "judecator"
Exista numai o singura conditie, sa fie alese sau numite.

Art. 209 C.civ . -Data dobândirii capacităţii de exerciţiu
(1) Persoana juridică îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin organele sale de administrare, de la data constituirii lor.

(2) Au calitatea de organe de administrare, în sensul alin. (1), persoanele fizice sau persoanele juridice care, prin lege, actul de constituire sau statut, sunt desemnate să acţioneze, în raporturile cu terţii, individual sau colectiv, în numele şi pe seama persoanei juridice.
....

Alte discuții în legătură

Sindicat.contract de mandat vasral vasral Liderul unui sindicat a incheiat un contract de mandat cu un avocat pentru un proces. Precizez ca liderul nu si-a facut inscrierea in registrul special la ... (vezi toată discuția)
Sindicat andonik andonik Dupa alegeri pentru lider sindicat a fost ales un alt lider, ce trebuie facut in continuare? Inregistrare la tribunal? Cine trebuie sa faca instiintarea la ... (vezi toată discuția)
Legea sindicatelor dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara! Pe data de 10.05 .2012. am avut Adunarea generala pentru alegerea presedintelui de sindicat,s-a schimbat conducerea sindicatului....Intrebare: ... (vezi toată discuția)