avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara bebelus de 700 grame
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara bebelus de 700 grame

Am nascut un bebelus de 700 grame.Copilul a fost recunoscut de tatal sau,iar dupa o luna ne-a abandonat.Acum are varsta de 11 luni.Noi nu am fost casatoriti.Copilasul s-a nascut in Arad,iar domiciliul meu este in Alba Iulia.Am decis sa ramanem aici pentru binele copilului,s-a nascut la 26 saptamani,5 luni si jumatate.
Tatal nu a contribuit pana acum cu absolut nimic la cresterea bebelusului,iar costurile pentru ingrijirea unui prematur sunt extrem de maaari.Intrebarile ar fi urmatoarele:
1)As putea inainta un proces pentru stabilirea pensiei alimentare aici,in Arad?
2)Am pastrat bonurile,chitantele,facturile care le-am platit pana acum pentru ingrijirea lui.As putea sa am pretentii si sa cer sa-mi plateasca si o parte din banii astia?
3)Am fost la foarte multi medici,spitale,recuperari etc.Va conta asta?Mentionez ca de aceea nu am reusit sa inaintez pana acum un proces-din lipsa de timp.
4)Cat ar dura procesul?
5)El e sofer de TIR.Nu as vrea sa ma plimb cu bebelusul prin Alba Iulia,as putea sa fac cumva sa imi rezolv problemele de aici?Sa imi fac mutatia?Sau?
Cel mai recent răspuns: IAndrada , utilizator 01:42, 2 Noiembrie 2014
Procesul se va judeca la domiciliul d-voastra, din Alba Iulia. Nu trebuie sa veniti la procese, daca va luati avocat se va ocupa el de toate. Daca copilul este recunoscut de tata, se poate cere pensie alimentara in favoarea copilului pana la majoratul acestuia. Nu cred ca puteti obtine parte din celelalte sume pe care le cereti.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
Admin, administrator
Va puteti adresa instantei de judecata, pentru a fi stabilita pensia de intretinere, datorata copilului minor.( obligatia legala de intretinere este eludata de catre tata ).


Competenta, teritorial, material si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant .( legiutorul a instiuit , in materie de pensie de intretinere, competenta teritoriala alternativa , putand fi sesizata, deopotriva, judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul ).


Taxa judiciara datorata este in cunatum de 20 de lei.



Pensia de intretinere poate fi datorata de la data introducerii actiunii judecatoresti.


Sumele de bani neplatite , cu titlu de pensie de intretinere, pot fi, de asemenea, recuperate.

Obligatia legala de intretinere poate atinge plafonul maximal stabilit de Codul civil, in speta reprezentand 25 % din veniturile salariale obtinute, nu mai putin de salariul minim pe economia nationala.( ultimul caz fiind incident cand nu sunt obtinute venituri dintr-o activitate lucrativa ).


La plata pensiei de intretinere sunt avute in vedere veniturile ce prezinta caracter de periodicitate , nu cele intamplatoare, obtinute in mod sporadic , cum sunt primele, premiile, sporurile, diurnele, recompensele.



Hotararea este executorie de drept.

Neplata pensiei de intretinere, cel putin trei luni, cu rea credinta, reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie.


Succes.






Adica as putea sa am pretentii sa-mi plateasca si o parte din suma totala care am cheltuit-o cu bebelusul pana la cele 11 luni de viata,adica pana in momentul inaintarii unui proces?
NU. Se solicita pensie alimentara de la data introducerii actiunii in instanta. Nu poate fi obligat si la plata celorlalte sume de bani. Adica, se poate incerca, insa nu cred ca poate fi obligat sa suport jumatate din ele. Daca vreti incercam .
As putea sa obtin custodia totala a copilului?In functie de ce?

Alte discuții în legătură

Bebelus prematur nascut la 5 luni si jumatate IAndrada IAndrada Am trait cu un baiat in concubinaj. In urma concubinajului,s-a nascut un baietel in data de 2 dec 2013.Baietelul s-a nascut prematur,la 25 saptamani,cu o ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Ramona 2010 Ramona 2010 BUNA SEARA, Multumesc pt raspunsurile date , asta in primul rand, apoi as mai avea o intrebare orietativa. daca as da in judecata tatal copilului meu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara, etc rodicapricop rodicapricop Buna ziua. Intrebarea mea este legata de pensia alimentara pe care copilul meu (o fetita) o primeste de la tata. Divortul s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)