Buna ziua. Am o mare nelamurire cu casa de asigurari de sanatate si am incercat sa ma informez prin telefon dar nici ei nu stiu exact... Problema sta in felul urmator. Eu si sotia ne-am intors din Anglia in Noiembrie 2008, unde am stat 6 ani (de cand am terminat liceul).Eu nu am lucrat nici o zi in Romania. M-am angajat in Ianuarie 2009. Acum imi sunt platite taxele inclusiv CAS. Dar problema e ca sotia a nascut in februarie si nu poate lucra caci sta cu copilul si rezulta ca nu plateste contributia CAS. Copilul e asigurat pana la 18 ani dar sotia poate deveni coasigurat ? Cei de la munca spun ca nu se poate (si sincer am observat ca imi ascund ceva fiindca tot ocolesc raspunsul):" ca trebuie sa platim pe ultimii 5 ani, cu penalizarile de rigoare, ba pe 6 luni...etc" si pana la urma nimeni "nu stie nimic". Am auzit ceva ca ei ar trebui sa o inregistreze in dosar cum ca e dependent de mine si ca firma ar trebui sa imi mai dea ceva bani in plus... si sincer eu cred ca de asta ma tot ocolesc. Rugamintea mea este daca ati putea sa imi dati ceva informatii exacte (chiar si citate din lege) cu care sa ma prezint la secretariat sa "ii informez" si pe dumnealor demersurile legale. Si daca se poate si o lista cu toate actele necesare pentru a deveni coasigurat. Va multumesc anticipat si va ramn profund recunoscator.
Buna ziua!
O intrebare asemanatoare am si eu.
O salariata este in concediu crestere copil, si ar dori s-o incadreze pe mama ei ca si coasigurat. Tinand cont de aceste lucruri, este posibil, in acest moment, sa se realizeze acest fapt?
Multumesc!
Am aflat: atata timp cat un CIM este suspendat pt concediu crestere copil, acest CIM este intangibil, asadar, nu se poate face nici o modificare, si implicit nu i se poate "cupla" un coasigurat. :)
Spuneti-mi, va rog, angajatul poate duce actele ( formularul 112 ) la ANAF in locul angajatorului ( deoarece dureaza prea mult pana declara angajatorul ca un angajat are coasigurati )? Adica sa duca angajatul dosarul pt coasigurat ca sa nu mai puna angajatorul pe drumuri ( asta in conditiile in care angajatorul este de acord si ii da toate actele)?
Coasigurat
alecris
Eu lucrez in invatamant de 15 ani iar sotul meu nu este anjajat nicaieri de 3 ani. Poate figura ca si coasigurat? Ce acte sunt necesare si unde se depun? ... (vezi toată discuția)
Parinti in intretinere
HRBP
Buna ziua,
Sunt angajat la o companie in judetul Timis si doresc sa-i iau in intretinere pe parintii mei, respectivi coasigurati, dar acestia au domiciliul ... (vezi toată discuția)