avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legislatie temperatura minima mediu ambiant in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legislatie temperatura minima mediu ambiant in apartamente

Am de cativa ani un vecin (care locuieste la parter, sub mine), care e plecat din tara si si-a debransat centrala de apartament - neexistand incalzire centralizata in imobil. In acelasi timp, tine si geamurile intredeschise, pentru aerisire, ceea ce duce la o temperatura interioara la el in casa foarte mica. Apartamentul meu fiind situat deasupra lui, pardoseala mea este foarte rece, iar diferenta de temperatura dintre aerul din casa si pardoseala este foarte mare (se formeaza broboane de condens acolo unde exista gresie).
Exista vreo legislatie/baza legala prin care sa il fortez sa mentina in apartamentul in care nu locuieste o temperatura minima/anti-inghet?
Va multumesc.
Florentina Budala
Cel mai recent răspuns: Eumanumesc , utilizator 10:45, 25 Noiembrie 2020
in aceasta discutie se invoca tot felul de legi si norme de care ar trebui sa se tina cont, dar in realitate anrsc prin ordinul 343/2010 nu stipuleaza nimic referitor la acest lucru, decat ca temperatura minima din apartament sa nu scada sub 5 grade (temperatura setata la robinetul termostatat)
Decizia Curţii Constituţionale nr. 740 din 20.09.2012 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 30 alin. (2) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006:
Potrivit art. 44 alin. (7) din Constituţie „Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.“ De aceea, convieţuirea într-un condominiu implică anumite constrângeri şi limitări, astfel încât să nu fie afectate drepturile recunoscute de lege celorlalţi proprietari ai imobilului.
Totodată, conform art. 14 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, „Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu.“
Debranşarea unuia sau mai multor consumatori de la serviciul public de alimentare cu energie termică implică o modificare a instalaţiilor de distribuţie a energiei termice aferente încălzirii, ceea ce afectează buna lor funcţionare şi implică „un dezechilibru hidraulic şi termic faţă de sistemul iniţial proiectat şi realizat“.
Conform practicii Curţii Constituţionale, (Decizia nr. 1/1995 şi altele), considerentele deciziilor Curţii Constitutionale au aceeaşi forţă obligatorie ca şi dispozitivul deciziei.

“Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004
Se analizează aspecte proprii confortului termic si fiziologic din spatiile locuite si influenta debransarilor asupra modului de repartizare a costurilor aferente incalzirii la nivelul apartamentelor din condomoniu.
Inclusiv cazul debransarilor urmate de montarea centralelor de apartament a fost studiata de specialisti.
ANRSC a incheiat un protocol cu Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România, pentru reglementari corecte in domeniu, care cuprind si problema celor cu centrale termice.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
darida, utilizator
Referitor la acel protocol: [ link extern ]
protocoale, protocoale dar nimic concret
Pacalicii de la ANRSC abia "acum" au aflat de transferurile de caldura intre apartamente. Multe studii in acest sens exista de cel putin 10 ani, efectuate de presedintele AIIR si alti profesori de instalatii, cercetatori stiintifici de la institutul de cercetare INCERC Bucuresti. In reviste de specialitate precum "Instalatorul", "Tehnica instalatiilor", se prezinta de 10 ani erorile acestea.
Au fost interese pentru promovarea demagogiei economiilor fantastice la caldura, cu ajutorul repartitoarelor. La fel si cu debransarea, ca mijloc de "proetctie" a celor cu venituri mici, in loc sa le acorde subventii.
Opaina are dreptate. Confortul termic nu va creste, instalatia va fi tot dereglata, cu surplus de debit de agent termic, vor fi doar impartite mai echitabil costurile frigului.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele ... viorel77 viorel77 La asociația noastră admnistratorul a sigilat caloriferele dintr-un apartament nelocuit, oprind caldura in plin sezon rece, mai precis, pe 15 ianuarie 2023, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face? alejandra alejandra buna ziua,as dori sa stiu ce pot face in cazul in care doresc sa ma debransez de la sistemul de incalzire centrala al \"termica\" si sa-mi montez centrala ... (vezi toată discuția)