avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala

Buna ziua!
Daca angajatorul te trimite la un seminar de 8 ore unde se discuta noutati legislative, are dreptul sa-ti faca act aditional la CIM unde se stipuleaza ca n-ai voie sa pleci x ani din societate si daca pleci trebuie sa platesti o anumita suma?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:49, 27 Mai 2009
1. Angajatorul poate sa doreasca si sa propuna un asemnea act, dar asta nu inseamna ca este corect sau legal ceea ce propune.
2. pueti sa refuzati semnarea actului explicand in mod diplomatic refuzul dvs, adaugand eventual si faptul ca apreciati dorinta angajatorului de va tine in firma inca x ani, aceasta insemnand ca va apreciaza activitatea.
3. regelementarea acestei situatii o gasiti in codul muncii:
Art. 195. - (1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
~ Conținut șters la cerere ~
elenaelena a scris:

Buna ziua!
Daca angajatorul te trimite la un seminar de 8 ore unde se discuta noutati legislative, are dreptul sa-ti faca act aditional la CIM unde se stipuleaza ca n-ai voie sa pleci x ani din societate si daca pleci trebuie sa platesti o anumita suma?
Multumesc

Cu alte cuvinte, fiind vorba de un act aditional, salariatul poate refuza sa il semneze. Daca totusi se lasa convins, acest act, in aceste conditii, nu valoreaza mai nimic :).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contractuala in urma unui curs CiobanuAlexandru01 CiobanuAlexandru01 Buna ziua, In urma cu 2 luni m-am angajat la o firma ca si Ing. CNC, in urma discutiilor la interviu mi s-a spus ca o sa beneficiez de formare profesionala ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Neclaritati privind formarea profesionala maia3 maia3 Buna ziua, Am niste neclaritati in legatura cu actele aditionale privind formarea profesionala: in ART. 194 se specifica obligatia angajatorului de a ... (vezi toată discuția)