avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Secretele puterii politice dupa Chomsky
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Secretele puterii politice dupa Chomsky

Avram Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri.
Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.
Extrase din Decalogul Chomsky.
1.Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
2. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău.
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permanență preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
3. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său.
Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
4. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte.
Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
5. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor.
Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.



[Mesaj editat - Vă rog să postați întotdeauna și sursa mesajului. Una dintre posibilele surse ale acestuia este următoarea: [ link extern ] /]
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 23:39, 4 Ianuarie 2015
e un pic de exagerare aici ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Manipularea cea de toate zilele (?) trope_doi trope_doi Se respecta - si in Romania - decalogul urmator, sau ba? Decalogul Chomsky [b]1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu ... (vezi toată discuția)
Tot ce e romanesc nu piere -pledoarie pentru romania rodica_post rodica_post Un subiect tabuu de actualitate. [u]Imnul Romaniei Originalul [/u] http://www.youtube.com/watch?v=7nqddPBSmb4 Va invit la o dezbatere publica cu privire ... (vezi toată discuția)
Ma recunosc in romania de astazi ? Radu Gabrian Radu Gabrian [i]\"Eu nu ma mai recunosc foarte tare in tara asta si atunci... Stiu,apartin tarii asteia,am multe dintre defectele poporului astuia,dar nu inseamna neaparat ... (vezi toată discuția)