avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1176 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele- Legale sau Nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele- Legale sau Nu?

Buna ziua, sunt o proprietara de apartament la bloc si nu stiu ce sa mai cred. Conform noii legi 121 proaspat promulgata cu obligativitatea repartitoarelor din 1 ian 2017 nu stiu daca pana atunci nu putem rezilia ctr. care a fost facut pe 10 ani de catrea administratia bl. in care locuiesc la momentul semnarii.
Intrebarea mea este: Legal sau nu sa avem un contract semnat pe 10 ani si sub ce forma il putem rezilia?
Multumesc anticipat celor ce imi pot raspunde la aceasta intrebare.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:34, 26 Octombrie 2014
Trebuie sa vorbiti cu un avocat sau jurist, sa analizeze prevederile contractului, inainte de cere rezilierea, sa nu va fi bagat niste clauze nasoale in contract. Sau puteti sa nu mai dat citirile, pur si simplu.

Nici o lege pana acum, nici Legea 121/2014 nu prevede o sanctiune pentru nemontarea repartitoarelor. Motivul e simplu. In Romania se aplica sistemul de repartizare cu incalcarea unor coditii esentiale de montare si utilizare a lor. Nu degeaba s-au gasit atatea erori ale Normei tehnice ANRSC. Si nu sunt enumerate toate problemele:

[ link extern ]
In Europa civilizata se folosesc in alte conditii.

Mai mult, Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică, ce se transpune prin lege, prevede la art. 9 ca in cazul in care instalarea de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor, pot fi avute în vedere metode alternative eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică.
Bineinteles ca in Romania, lobby-ul firmelor interesate a facut "uitata" aceasta precizare din Directiva.
Directiva are ca scop eficienta energetica, montarea de repartitoare fiind unul din mijloacele folosite in acest scop.

Mucegaiul exista din cauza faptului ca Art. 16, al. 1, lit. a din anexa 3 la Ordinul ANRSC nr. 233/2004 prevede pentru robinetele termostatice temperatura la care se deschid automat de 6°C!! Aceasta este o temperatură de gardă, pentru protecţia utilajelor şi materialelor, nu a locuinţelor, conf. pt. 4.15, 4.16 din normativul I 13-02 privind proiectarea si executarea instalatiilor de incalzire şi permite practic o debranşare, având ca efect apariţia mucegaiului, condensului.
Oboseala, lipsa de concentrare, iritarea mucoasei nazale şi lăcrămarea, dificultatea în respiraţie, frisoanele, reumatismul, toate acestea cunoscute ca simptom SBS (Sick Building Syndrome) sunt tributare nerespectarii normelor de confort ale spatiilor interioare. (Metodologie de calcul al performantei energetice a cladirilor Mc 001/1 2006- Anexa nr. 1, pct. I.13.3 Ordinul M.T.C.T. nr. 157/2007).
Temperatura minima de confort termic la nivel international este de 20 gr C. La fel este si in roamania, in reglementarile tehnice si in Ordinul 119/2014 al ministrului sanatatii, privind normele de sanatate publica.
Ultima modificare: Duminică, 26 Octombrie 2014
darida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere repartitoare maria247 maria247 buna seara as dorii sa va intreb daca se pot scote repartitoarele avand in vedere ca in cateva zile o sa ne dea drumul la caldura. in baza a carui lege nr ... (vezi toată discuția)
A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)
Repartitoare bambi.2010 bambi.2010 va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie - in urma cu 2 ani mi-am rebransat apartamentul si am instalat repartitoare de la ista cu citire ... (vezi toată discuția)