avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie: Sunt insarcinata in luna a-5-a, in ultimii doi ani am lucrat pe contract de drepturi de autor, iar firma la care lucrez urmeaza sa se inchida luna aceasta. Am dreptul la indemnizatie de crestere a copilului sau trebuie sa contribui pana in momentul nasterii ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:21, 27 Octombrie 2014
Trebuie sa contribuiti pana la nastere (sau ma rog, pana la concediile medicale prentale).
Nu conteaza ultimii doi ani, ci numai ultimele 12 luni anterioare nasterii.
Daca va inceteaza contractul, va trebui sa va ganditi fie la un nou contract, fie la concedii medicale (de risc, obisunite, prenatal) pana la DPN. Concediile medicale sunt asimilate realizarii de venituri.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente su agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.

2. - Daca ati platit contributia pentru somaj si in ultimele 24 de luni aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj va puteti inregistra la Agentia de Somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

3. Daca nu va puteti inregistra la Agentia de Somaj atunci trebuie sa incercati sa incheiati un contract individual de munca (CIM) chiar si pe perioada determinata (pana intrati in concediu de maternitate) si cu timp partial (chiar si o ora pe zi sau pe saptamana).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului Catalina-voicu11 Catalina-voicu11 Buna ziua. Lucrez cu contract de munca din septembrie 2014, iar in luna august 2015 angajatorul urmeaza sa imi inceteze contractul (doar o luna) . Pentru a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt cresterea copilului ramonasoiman ramonasoiman Buna ziua, am si eu o intrebare referitor la indemnizatia pentru cresere a copilului. Eu in iulie am terminat masterul si cum nu m-am gasit un job am depus ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate Stoicaniuliana Stoicaniuliana Buna ziua. Am lucrat pe o perioada de 4 ani la o firma pana pe data de 3 mai 2016, iar pe data de 15 mai am inceput activitatea la o alta firma pe o perioadă ... (vezi toată discuția)