avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pt cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pt cresterea copilului

Buna ziua, am si eu o intrebare referitor la indemnizatia pentru cresere a copilului. Eu in iulie am terminat masterul si cum nu m-am gasit un job am depus actele pt ajutor de somaj, acum este a 3 a luna in care iau somaj si am o luna de sarcina,somajul il termin in luna aprilie, iar eu ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii septembrie, pot sa platesc timp de 6 luni la casa de pensii, sanatate, asigurari, incat sa pot beneficia de indemnizatie, sau nu se poate face nimic?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:48, 19 Ianuarie 2016
buna ziua pentru indemnizatie crestere copil trebuie sa ai 12 luni neantrerupt la stagiu de cotizare intreaba la casa de pensi din ce judet ai vrea sa obti concediu crestere copil
ramonasoiman:

1. - Plata contributiilor la sanatate si pensie nu este o conditie pentru a beneficia de indemnzatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Chiar daca le platiti nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

4. - Asadar puteti "prelungi" perioada de somaj indemnizat pana veti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
- Daca nu veti putea face aceasta atunci va trebui ca dupa somaj sa incercati sa incheiati un contract individual de munca (CIM) chiar si cu o ora pe zi si chiar si pe perioada determinata pana veti intra in concediu de maternitate.


gabrielsolon:
Concediul crestere copil nu are nici o legatura cu stagiul de cotizare si cu Casa de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru crestere copilului Elena_Aurelia Elena_Aurelia Buna ziua,am o intrebare despre indemnizatia pt cresterea copilului,pe data de 10 aprilie 2016 va avea loc nasterea copilului meu si pe data de 9 aprilie 2016 ... (vezi toată discuția)
Sarcina si lauzie Marybv Marybv Buna ziua, am si eu o intrebare referitor la indemnizatia pentru cresere a copilului. Am 30 sap de sarcina sunt in sarcina si lauzie,contractul meu pe 30sept ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil -cadru didactic( suplinitor) aiulian aiulian Buna seara Doresc sa stiu daca voi primi indemnizatia in conditile in care ...eu am contract determinat pana pe 1 septembrie iar eu voi naste ... (vezi toată discuția)