avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Agentie imobiliara inselatoare refuza sa restituie ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Agentie imobiliara inselatoare refuza sa restituie suma anticipata drept avans.

Buna ziua!
In urma cu doua saptamani circa, am fost contactata prin e-mail de o agentie imobiliara din orasul B. care mi-a propus o casa pentru a o cumpara, la un pret apropiat de posibilitatile pe care le comunicasem eu cu o luna in urma.
I-am contactat telefonic si mi-au spus ca era o casa cu fundatie de piatra si ciment, pe structura de piatra, ciment, nisip si var la parter, iar etajul este pe structura de lemn. Mi s-a spus ca respectiva casa are vechime de circa 60-65 de ani si ca este locuibila, tinuta bine, dar necesita mici renovari. Mi s-a comunicat (in scris) ca exista si teren aferent in suprafata de 250 mp.
Am discutat in familie si am decis sa venim la B. pentru vizualizare si eventuala cumparare. Locuim in strainatate. Agentul imobiliar a insistat sa trimit o suma drept avans catre proprietara ca sa fim siguri ca nu se va vinde pana ajungem noi. I-am spus ca nu imi puteam permite acest lucru intrucat ma prinsese nepregatita, ca nu stiam cand puteam ajunge trebuind sa organizam calatoria si ca banii mei se aflau intr-un depozit la termen iar cei de care dispuneam imediat imi erau necesari pentru cheltuielile de calatorie si pentru cazare la B.
I-am spus ca totusi voi pleca spre Romania in 2-3 zile tocmai pentru a vedea si eventual achizitiona aceasta proprietate in cazul in care constatam ca era ceea ce vreau eu.
A doua zi mi-a scris un alt e-mail spunandu-mi ca a trimis el 500 Euro proprietarei cu titlu de avans in favoarea mea, ca sa aiba siguranta ca nu se va vinde casa pana la sosirea noastra.
Ajunsi la B. ne-am intalnit cu agentii imobiliari (sot si sotie) chiar in apropierea casei in discutie, la vila unde am fost cazati. Ne-au cerut banii pe care au pretins ca i-au dat pentru noi proprietarei sustinand ca au ramas chiar fara nicun ban, inclusiv pentru mancare. De buna credinta, (si in mod absolut prostesc!) am scos 500 Euro si i-am inmanat doamnei de la agentie. A doua zi ne-au prezentat casa care parea acceptabila, cu toate ca necesita mult mai mult lucru si deci cheltuieli decat ni se spusese, si am obiectat din start asupra suprafetei terenului care parea destul de mic. In final s-a dovedit ca avea cu casa cu tot 243 mp si nu 250 mp fara casa, aceasta avand o amprenta la sol de 82 mp si mai existand o constructie din lemn de 11 mp pe acest teren.
La fata locului am constatat si ca de fapt structura parterului era din paianta, acoperita pe exterior pe doua laturi cu sindrila (un perete chiar compromis considerabil) iar pe ceilalti doi avand tencuiala.
Am cerut negocierea serioasa a pretului, spunand ca daca stiam ca asa stateau lucrurile nu veneam din Italia. Intre timp am adus un cunoscut care avea totusi idee cat de cat de ceea ce inseamna constructiile pe structura de lemn si acesta ne-a spus ca pretul era foarte ridicat, ca de fapt constructia valora mult mai putin, fiind foarte clar ca era mult mai veche decat ne fusese prezentata si ca nu era exclus sa fie afectata de ciuperca si aproape sigur ca avea putreziciune in structura.
Am inceput sa intrebam printre localnicii din zona si intr-adevar ni s-a confirmat ca respectiva casa avea in jur de 90 -100 de ani, fiind persoane in varsta de aproape 80-85 de ani care spuneau ca acolo pomenisera ambele constructii de pe terenul acela.
Am discutat cu agentia dar cei doi agenti au negat motivand ca aceste informatii ar fi fost false, izvorate din rautati ale vecinilor sau cine stie ce alte interese obscure ale acestora.
Am reusit sa obtinem o reducere nu foarte mare de pret si deja se punea problema achizitionarii.
Precizez ca nu ni s-a intocmit niciun precontract, si nici pentru cei 500 Euro nu ni s-a eliberat nicio chitanta doveditoare. (exista insa e-mail-ul care confirma cele enuntate mai sus).
In seara de 22 octombrie am avut prima si singura intalnire cu proprietarii (atat ei cat si agentia vorbeau de semnarea a doua zi a contractului de vanzare-cumparare la notar). Eu am pus problema posibilitatii existentei ciupercii si a putregaiului la structura, motiv pentru care am insistat ca pe langa clauza generala in contract referitoare la responsabilitatea vanzatorilor pentru eventualele vicii ascunse, in mod special sa se faca in scris referire la aceste precise situatii. Proprietara nu a fost de acord, a devenit alunecoasa, nervoasa, verbal agresiva si... a afirmat ca isi va contacta avocatul pentru a-i cere parerea. Evident, am inteles ca ceva era putred si in toata aceasta situatie, nu numai in structura case, ca dansa stia ceva si cauta sa afle ce i se putea intampla in cazul in care ar fi semnat o asemenea clauza precisa. Am comunicat ca a doua zi as fi mers la notar doar pentru a ne informa asupra modului in care ar fi formulat textual (daca ar fi accepta sa o faca) aceasta clauza de mine solicitata expres, ca pretindeam ca in momentul in care as fi semnat contractul si platit pretul (prin virament online din cont in cont, in fata notarului), aveam pretentia sa intru in posesia cheilor si a casei complet eliberata de orice obiect al vanzatorilor. Proprietarii nu au fost de acord, spunand ca... "e inuman" ceea ce solicitam eu legat de eliberarea casei si de obtinerea cheilor, ca ei nu au timp sa se ocupe de asta, ca au servicii, ca stau in Bucuresti, ca deja au pierdut o zi venind pentru a face tranzactia... Evident am obiectat drastic spunand ca eu (noi) venisem de mult mai departe si ca activitatea noastra s-a intrerupt pentru mult mai multe zile si in plus mai si cheltuim pentru cazare-masa in deplasare si deci nu vreau sa aud argumente de acest gen.
Ridicandu-ma am comunicat ca le las termen 3 zile sa elibereze casa, sa accepte clauzele in contract cum eu am cerut si doar in acest fel as fi acceptat sa finalizam tranzactia. Ei au insistat ca a doua zi scot certificatul financiar si ca sa mergem totusi la notar, macar pentru a ne informa acesta asupra clauzelor... A doua zi, dimineata la ora 8:00 am fost sunata de doamna de la agentie care mi-a spus ca proprietarii aveau acel certificat financiar si sunt toti pregatiti sa mearga la notar. Eu am spus ca nu merg la notar decat in conditia in care spusesem seara, ca se vor inscrie acele clauze, ca as fi avut confirmarea ca s-a eliberat casa si, am adaugat ca chiar consideram ca ar mai fi fost varianta ca daca totusi as fi acceptat sa cumpar trebuia renegociat pretul intrucat era clar ca structura casei era foarte deficitara casa fiind atat de veche si avand in vedere ezitarile proprietarilor din seara precedenta, legat de clauze..
Nu mi s-a mai raspuns nimic.
Dupa doua ore, mi-a trimis un mesaj pe telefon agentia, prin care imi comunicau "V-am asteptat la birou sa va spuna doamna ca de negociat nu este de acord dar cu restul nu sunt probleme." Am vazut mesajul si un apel pierdut doar dupa amiaza, intrucat fiind foarte obosita dupa o noapte alba de stres, de agitatie si ganduri, am adormit.
A doua zi, seara, dupa ce m-am linistit si am discutat cu familia am incercat sa contactez agentia dar nu mi-au raspuns, si am trimis un mesaj prin care ii invitam sa imi restituie cei 500 Euro in ziua urmatoare, pana la ora 9:30, in caz contrar adresandu-ma Politiei locale, prin plangere scrisa.
Au inceput sa trimita mesaje prin care afirmau ca eu am fost neserioasa, ca din cauza mea a cazut tranzactia , nu din vina proprietarilor si deci am pierdut banii de avans.
Am contestat precizand ca, la una din intalniri, cand s-a pus problema comisionului catre agentie in cazul perfectarii tranzactiei, ocazie in care ei au spus ca ia 3% de la vanzator si 3% de la cumparator, dar in cazul nostru ne lasau sa decidem cat le vom da (?!) si ca ne roaga sa nu spunem nimic de comision vanzatorilor (!!!?) noi, stiind ca de obicei comisionul corect este de 2% pentru ambele parti sau maxim 4% pentru cumparator, am cazut de acord la acest procent. In aceasta ocazie agentul imobiliar a facut rapid un calcul si a afirmat ca mai avem sa le dam inca 230 Euro, intrucat 500 Euro deja li-i dadusem (!!!). Acesta a fost momentul in care am inteles clar ca ei nu trimisesera niciodata nicio suma proprietarilor asa cum mi se comunicase mie in scris, ci ca imi cerusera acea suma pentru ei...
Discutia respectiva si altele, eu le am inregistrate audio. Si am salvat toate mesajele sms si e-mail care s-au schimbat intre noi.
Deci, in concluzie, agentii imobiliari refuza sa imi dea banii, motivand acum ca ii tin in contul certificatelor care s-au scos pentru definitivarea tranzactiei... (!?), ba chiar au afirmat ca eu ii hartuiesc si ca intru sub incidenta noului cod penal, ca eu am venit din Italia si m-am comportat deliberat de asa natura incat sa fac sa para inselatorie (!!! :))) )
In realitate este clara intentia lor de la un cap la altul de a lucra/incasa la negru.
La una dintre intalniri, cand imi comunicasera ca au reusit sa coboare cat de cat pretul, mi-au cerut ca in momentul in care se mergea la notar pentru semnarea tranzactie, sa declaram cu 10.000 de euro mai putin si sa dau diferenta in cash vanzatorilor, lucru cu care nu am fost de acord. Si asta o pot proba.
Precizez ca la un moment dat, intr-una din discutiile avute cu cei de la agentie referitot la comision, agentul a afirmat clar ca nu intentioneaza sa declare in acte acei bani (intreg comisionul). Si acest lucru reiese din inregistrarile de care dispun.
Rog mult, pe amabilii domni avocati care raspund pe acest forum sa imi raspunda vis-a-vis de cele expuse si sa imi spuna ce pot face si cum poate sa se rezolve situatia aceasta (ce implica depunerea unei plangeri la Politie si eventuala inaintare a acesteia la Parchet) ca eu sa imi recuperez banii.
Politia a refuzat sa imi ia plangerea invitandu-ne sa mai incercam sa contactam agentia si sa ne intelegem, ceea ce nu s-a putut realiza pana in prezent intrucat ei nu au dat curs invitatiilor mele. Oricum, as vrea pana deseara sa depun plangerea pentru ca nu mai pot sa raman in Romania momentan.
De asemenea, va rog sa imi spuneti si daca Ordonanta 21/1992 art. 96-99 si 910-911 se aplica si la ora actuala si eventula sa imi sugerati si alte legi, decrete, ordonante si articole de lege pe care ar trebui sa le cunosc si mi-ar fi de ajutor.
Va multumesc, si va doresc activitate gratificanta si toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:00, 27 Octombrie 2014
luati un avocat cu dvs si mergeti la sediul agentiei...aratati-le inregistrarile si spuneti-le ca depuneti plangere penala impotriva lor, daca sunt oameni cu mintea la cap, vor da banii inapoi.
Cazul pare sa fie de natura civila si nu penala.
Fara a se vedea actele de avocat si discutat cu acesta nu cred ca va puteti lamuri.
Pai... dupa umila mea parere... se pune problema mai mult penal decat civil. Pentru ca... eu iau foarte mult in calcul ordonanta mai sus amintita: 21/1992, articolele 96-99 si 910-91, care... induce clar la faptul ca tot ceea ce au facut intra sub incidenta codului penal.
Eu v-am spus ce imi pare mie la o prima vedere.
In penal e mai complicat treaba de fel in astfel de cazuri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata comisionului agentului imobiliar denisa1990 denisa1990 Buna ziua, As avea si eu urmatoarea situatie pentru care as vrea niste sfaturi cum trebuie procedat corect. In luna Octombrie 2015 am fost sa vad doua ... (vezi toată discuția)
Comision contract de intermediere cu agentie imobiliara alexberi alexberi Buna ziua, Sunt cumparatorul unui apartamet si am probleme cu plata comisionului pentru un apartament vizionat prin intermediul unei agentii ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui apartament prin intermediul unei agentii ContSters194126 ContSters194126 Sunt in situatia de a cumpara un apartament.Dupa mai multe telefoane in stanga si in dreapta am fost contactat de o agentie care mi-a recomandat un ... (vezi toată discuția)