avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Este legal sa preiei cartile de pe SCRIBD
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Este legal sa preiei cartile de pe SCRIBD

Scribd.com este unul dintre cele mai cunoscute site-uri din lume, de unde poti prelua diverse carti si documente scanate.

Pe acest site sunt incarcate si o multime de carti scanate.

Intrebarea mea este: administratorul unui site are voie sa preia pe site aceste materiale scanate?

Tinand cont ca este un site pe care oricine poate face incarcare de materiale, tu ca administrator de site nu stii niciodata daca materialul este incarcat legal sau este o copie urcata fara permisiunea autorului/editurii.

Administratorul poate fi dat in judecata pentru distribuirea de marfuri "pirat", daca el preia pe site un material care nu a fost o copie urcata cu permisiunea editurii?

Multumesc in avans pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 11:15, 21 Ianuarie 2015
Cred ca ar trebui luat in considerare si aspectul pecuniar: daca incaseaza din vinzarea directa sau trimite doar la vinzator. As spune ca este raspunderea vinzatorului pentru marfa din raft, nu a celui care semnaleaza existenta ei. Din punctul meu de vedere sel care semnalizeaza prezenta merita multumiri chiar din partea tuturor! inclusiv abeneficiarilor de drepturi de autor, care altfel nu ar ajunge decit mai greu la cunostinta si ar reactiona. Aici exista si posibilitatea ca autorul sa nu acuze incalcarea dreptului, sa nu solicite despagubiri, multumindu-se cu cistigurile realizate anterior... Normalitatea spune ca oamenii mai fac si pentru societate cite un pic. Cei care cauta gratis n-o fac neaparat din zgircenie si egoism ci probabil ca cei mai multi din necesitate. Pardon, era sa arat cu degetul o anumita categorie de publicisti care nu-s doar agresivi ci si mercantili...
Pe de alta parte teoria bunelor practici spune ca este normal inainte de tragere la raspundere sa existe o avertizare... nu sa lasi pe oricine sa-ti publice lucrarile gratis doar ca sa ai cui cere socoteala...
Fac pe avocatul dar cred ca ar trebui sa vedem mai intii normalitatea, omenia, empatia ...
Mai iarta cineva pe lumea asta?
Omenia pastrati-o pentru familie, prieteni si biserica, din punct de vedere juridic se discuta despre drepturi si obligatii.
saltojod a scris:

Pe de alta parte teoria bunelor practici spune ca este normal inainte de tragere la raspundere sa existe o avertizare... nu sa lasi pe oricine sa-ti publice lucrarile gratis doar ca sa ai cui cere socoteala...
Fac pe avocatul dar cred ca ar trebui sa vedem mai intii normalitatea, omenia, empatia ...
Mai iarta cineva pe lumea asta?

Daca va preocupa problema drepturilor de autor, va recomand sa cititi "Lawrence Lessig - Cultura liberă". Se gaseste, free, pe wikisource. O sa vedeti ca problema pirateriei este doar o fateta a problemei, ca societatea pierde enorm din cauza proastei reglementari a acestei probleme. In State nimenea nu mai indrazneste sa foloseasca nimic din tezaurul cultural al tarii fiindca, de pilda, nu exista o evidenta a "proprietatilor intelectuale". Si faci tu un film, in care apare un hillbilly cantand nu stiu ce melodie gajaita, lansezi filmul, si apare un zdrentaros, care dovedeste ca melodia a compus-o un nepot babei de unchias de-al lui si-ti ia o mare parte din profit; daca ai scos doar un CD cu melodia, iti ia tot profitul si zici mersi ca nu-ti cere si daune. Si fiindca tu nu ai cum sa stii de acel hillbilly, ca ai fi de acord sa-i platesti dreptul de autor, mai bine te lipsesti. AUtorul da si niste cifre: doar cateva procente din acest tezaur valoreaza ceva, dar este protejat in proportie de 100%. Adica pazim o halda de steril, ca poate pe acolo a pierdut cineva o verigheta.
Daca initial drepturile de autor tineau 10 ani dupa moartea autorului, acum s-au tot prelungit fiindca, ati ghicit, autorul a murit dar rudele lui lacome si lenese traiesc, si pot face lobby.
Asa ca vedeti dvs. cum este cu "practicele bune", "empatia", "omenia", cand este vorba despre bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muzica la petreceri, nunti... ref. dreptul de autor edia76 edia76 buna ziua! Am o situatie de rezolvat si am apelat la dvs... in speranta unei rezolvari. Stiu pe cineva care lucreaza la o firma care organizeaza nunti, ... (vezi toată discuția)
Embed-ul, legal sau ilegal? Serbu Serbu Buna ziua! Cred ca am citit cateva zeci de forumuri in care se dezbate caracterul legal sau ilegal al preluarii de materiale audio si video de pe alte ... (vezi toată discuția)
Mp3 player - drepturi de autor maiam maiam Vedem pe strada o multime de persoane cu playere Mp3 sub forma de memory-stick. Raspund ei pentru melodiile inregistrate in aceste dispozitive? Pot fi trasi ... (vezi toată discuția)