avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract vanzare cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract vanzare cumparare teren

Buna ziua,
As dori sa stiu si eu care sunt conditiile ca un precontract de vanzare cumparare sa fie valabil?
Nu trebuie martori sau la notariat, nu exista un termen in care apoi sa fie pus in aplicare ?
Precizez ca este vorba despre un teren instrainat de unul din frati in anul 2006 inainte sa se faca iesirea din indiviziune.
Va multumesc si astept un raspuns!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:17, 28 Octombrie 2014
Art. 1279 din noul Cod civil (NCC) detaliază asupra promisiunii de a contracta. Astfel, promisiunea de a contracta trebuie să conţină toate acele clauze ale contractului promis, în lipsa cărora părţile nu ar putea executa promisiunea. În caz de neexecutare a promisiunii, beneficiarul are dreptul la daune-interese. Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.
E prea vag fomulata intrebarea, nu se intelege cum e incheiat contractul, cine ce a semnat, cum adica e instrainat terenul si cine a promis vanzarea... nu se intelege situatia de fapt concreta.
Reveniti cu cateva lamuriri, cronologic.
Terenul este situat in extravilan ?




Art. 5. - (1) In toate cazurile in care se solicita, in conformitate cu art. 1.669 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de contract de vanzare-cumparare, este necesar ca antecontractul sa fie incheiat in forma autentica si sa fie indeplinite conditiile prevazute la art. 3, 4 si 9 din prezenta lege

(2) Cererea de inscriere in cartea funciara a dreptului de proprietate, formulata in baza hotararii judecatoresti care tine loc de contract de vanzare, se respinge daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare MMariaS MMariaS Este valabila o promisiune de vanzare imobiliara sub semnatura privata si in prezenta unui avocat ?Sunt intr-un proces de revendicare teren ,apelul l-am ... (vezi toată discuția)
Hotarârea care sa tina loc de act autentic CostySoare CostySoare Actiunea pentru obtinerea hotarâri care sa țina loc de act autentic,procedura. (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare teren agricol marinpreda marinpreda Am un antecontract de vanzare-cumparare (sub semnatura privata), neautentificat la notar., incheiat in 2011. Pana in prezent cumparatorul nu a solicitat in ... (vezi toată discuția)