avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata concediului de odihna neefectuat in caz de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata concediului de odihna neefectuat in caz de concediere prin restructurarea postului

Buna seara,

Ma aflu aproape in situatia de a primi decizia de concediere prin restructurarea postului. Stiu ca in acest caz voi primi un preaviz de 20 zile lucratoare, salariul corespunzator acestui preaviz, plus in salariu compensator. Cum se efectueaza plata concediului de odihna neefectuat? la data la care voi inceta contractul (probabil undeva la sf lui iunie) estimez ca voi avea 17 zile de co de odihna neefectuat pe anul in curs. Trebuie sa mi se plateasca toate cele 17 zile sau numai zilele corespunzatoare perioadei lucrate din acest an, care nu au fost inca efectuate (adica aprx 7)?

Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:57, 28 Mai 2009
Vi se platesc zilele de concediu la care aveti dreptul de la inceptul anului pana la data concedierii, deci concediul cuvenit pentru cate luni ati lucrat.
Multumesc pt raspuns. Imi mai permit o intrebare. In cazul in care decizia de concediere contine nereguli (ex. nu se specifica preavizul, motivele) cum trebuie procedat? Nu semnez sau semnez si ulterior contest decizia? De asemenea, este obligatoriu ca in decizie sa se specifice unde se poate face contestatia?
este foarte importanta emiterea unei decizii de concediere.Aceasta necesita multa atentie in intocmirea ei, pentru ca jurisprudenta a demonstrat ca este foarte usor sa pierzi ca angajator in fata salariatului care decide sa conteste in instanta decizia emisa.
De aceea , trebuie sa fiti atenti ca decizia de concediere sa contina:
- motivele care determina concedierea;
- durata preavizului;
- in cazul concedierilor colective, criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
- in cazul concedierii pentru inaptitudine fizica si/sau psihica a salariatului (art. 61 lit. c din Codul muncii) sau a concedierii pentru necorespundere profesionala (art. 61 lit. d din Codul muncii) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant;
- termenul in care se poate contesta decizia si instanta competenta.
In privinta motivarii deciziei de concediere, aceasta se va motiva atat in fapt, cat si in drept.
Potrivit art. 73 alin. (1) din Codul muncii, au dreptul la preaviz de cel putin 15 zile lucratoare persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), art. 65 si art. 66 din cod.
Ca exceptie, in cazul in care salariatul se afla in perioada de proba si este concediat pentru necorespundere profesionala in temeiul art. 61 lit. d din Codul muncii, acesta nu beneficiaza de preaviz.
Contractul colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010 acorda in cazul concedierii un termen de preaviz mai mare decat cel prevazut de art. 73 alin. (1) din Codul muncii, de aceea in temeiul art. 11 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, aveti obligatia de a acorda in calitate de angajatori preavizul de 20 de zile lucratoare.
Decizia de concediere poate fi contestata de salariat in termen de 30 de zile de la comunicare la tribunalul in a carui raza teritoriala salariatul isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz.
Deci semnati de primire pentru decizie, va tineti un exemplar, si apoi in termen de 30 de zile puteti face contestatie la tribunalul aferent domiciliului dvs.
Litigiile de munca sunt scutite de taxe judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere CiprianeIoniță CiprianeIoniță Bună seara, Ma interesează cum pot concedia un angajat care nu da randament în ceea ce privește producția, dar în temeiul legii?Menționez ca i-am făcut ... (vezi toată discuția)
15 sau zile preaviz dorel9 dorel9 1 am primit instintare de disfintare post in care am preaviz de 20 zile dar in cim am scris ca perioada de preaviz in cazul concedieri este de 15 zile ... (vezi toată discuția)
Concediere chance1 chance1 Buna ziua! Lucrez la o firma de cablaje electrice pentru masini de 7 ani. Acum cateva saptamani mi s-a desfintat postul si lucrez pe banda(nu stiu daca stiti ... (vezi toată discuția)