avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporuri la salariul de baza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporuri la salariul de baza

Buna ziua. Am mai multe nelamuriri. Sunt angajat ca asistent social cu nivel superior la o fundatie. Contractul de munca prevede 8 ore de munca pe zi , respectiv 40 ore pe saptamana. Programul de lucru nu este zilnic. De exemplu: o zi de munca presupune fie ca incep de la ora 9 dimineata pana a doua zi la aceeasi ora, fie lucrez de vineri pana luni dimineata. Deci nu am un program fix de munca ci respectam o programare facuta lunar. As vrea sa stiu daca am dreptul la spor de noapte si daca depasesc numarul orelor lucrate pe saptamana sau luna ar trebui sa fiu platit suplimentar. Mentionez ca contractul de munca prevede 8 ore zilnic respectiv 40 ore pe saptamana. Cand am intrebat de ce nu mi se aplica spor de noapte sau de ce nu sunt platit pentru orele suplimentare mi s-a spus sa nu mai pun intrebari si sa imi vad de treaba. Nu mi se pare un raspuns pertinent. Poate ma puteti ajuta cu legi si articole de lege ca sa stiu ce pot face. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 18:33, 28 Octombrie 2014
Din codul muncii:
ART. 125
(1) Munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
ART. 126
Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
ART. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
ART. 120
(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
ART. 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
ART. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
ART. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine stabileste programul de lucru? tytovici tytovici va rog sa imi spuneti daca existareguli la stabilirea unui program de lucru? el se alcatuieste de seful locului de munca dupa urmatoarele criterii? care sunt ... (vezi toată discuția)
Asigurarea permanenþei unei linii telefonice de intervenþie în situaþii de crizã mary75 mary75 Lucrez ca asistent social cu studii superioare de specialitate intr-o institutie publica de stat si imi desfasor activitatea in cadrul unui compartiment de ... (vezi toată discuția)
Program de lucru Daniel1900 Daniel1900 Buna seara! Lucrez ca agent securitate! Acum sefi vor sa sa schimbe programu din 12 cu 24 -12-48.....! In 24-48! Deja eu zic ca asta este ilegal! Adica ar fi ... (vezi toată discuția)