avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore lucrate sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore lucrate sambata

Buna ziua.Am niste intrebari si sunt atatea raspunsuri in mediul online incat nu stiu care sunt raspunsurile corecte.Pentru o persoana plecata in delegatie sambata ce spor se aplica la salarul de baza?Daca a avut diurna mai are dreptul la spor/zi libera?Daca a lucrat 7 ore sambata si vrea sa se compenseze in zile libere cum se calculeaza mai exact?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:27, 31 Octombrie 2014
1. HG 1860/2006 , art.5 din Anexa - Drepturile si Obligatiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului , Cap.I Drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării

Persoana aflată în delegare trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unităţii la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare.

Persoana aflată în delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegării, a desfăşurat activitate peste durata normală de lucru sau într-una din zilele de repaus săptămânal sau sărbătoare legală, confirmată de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiază, cu aprobarea conducerii unităţii, de timp liber în compensare, potrivit reglementărilor legale.

Chiar daca HG nr.1860/2006 este aplicabila sectorului bugetar nu si celui privat, Codul civil extinde forța juridică a normelor juridice asupra unor situații care, deși nu sunt reglementate, intră sub incidența normelor juridice, și anume sub incidența acelor norme juridice care reglementează situații asemănătoare.

2. Daca a lucrat in ziua de sambata, atunci i se va acorda o zi libera plus un spor la salariu.
Daca sambata s-a intors din delegatie si 9 ore le-a parcurs pe drum,acele 9 ore parcurse pe drum se considere ore lucrate?
timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare - art.111 C.mun.

Nu constituie timp de lucru, timpul pe care salariatul, de exemplu, il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat.
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata/neplata ore suplimentare/diurna? akatistu akatistu Buna ziua, [b]Scurt rezumat: in decurs de 3 zile lucrez 43 ore din care 27 intr-o zi (teoretic o zi). Se ofera diurna de cativa lei pentru mai mult de 12 ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru in delegatie ddoinatm ddoinatm in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare karytat karytat Buna ziua. As avea si eu o intrebare. In CCM-ul firmei la care lucrez este un articol in care scrie ca orele lucrate penste program atunci cand esti in ... (vezi toată discuția)