avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna neefectuat

Stiti daca, concediul de odihna pe anul in curs care nu s-a dat de catre angajator mai poate fi luat anul viitor sau trebuie luat anul asta? Din 22 de zile lucratoare mi s-au dat doar 5 pana acum de la inceputul anului, de 2 luni de zile ma rog de ei sa imi dea concediul legal insa sunt refuzat pe diferite motive...
Va multumesc pentru un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 29 Octombrie 2014
Art. 144. — (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.
Art. 145. — (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective aplicabile, și se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Art. 146. — (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
Art. 146, Codul muncii
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) , efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Ati incercat sa faceti o cerere scrisa prin care sa solicitati efectuarea concediului?
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2014
gabrielaC5, utilizator
alexlipo88 a scris:

Stiti daca, concediul de odihna pe anul in curs care nu s-a dat de catre angajator mai poate fi luat anul viitor sau trebuie luat anul asta? ......



Art.146 C.mun.
..
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
....

Asadar, CO neeefectuat in 2014 se va acorda pana la data de 31.12.2015 de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu odihna personal din sanatate ionascu2011 ionascu2011 1.Concediu de odihna se poate acorda pt anii anteriori (in cazul in care nu a fost acordat ) 2. Daca intr-un an calendaristic au existat si concedii medicale ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna divele divele O salariata care-si reia activitatea in ianuarie 2012, dupa efectuarea concediului ptr. cresterea a 2 copii, din perioada august 2007-ianuarie 2012, are ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii ada123456 ada123456 Buna seara , daca pentru o perioada de 17 luni am avut cim suspendat( 2013-2014 ) si incepand cu 15 septembrie am revenit la serv , pe acelasi loc de munca , ... (vezi toată discuția)