avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TRANZACTII IMOBILIARE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TRANZACTII IMOBILIARE

Am cumparat un teren forestier ( teren cu arbori) in anul 2008 cu o vaoare mare si am vindut acetst tere forestier (teren cu arbori) in starea in care l-am cumparat in anul 2009 cu o valoare mai mare decit plafonul de scutire de TVA la data respectiva.
Intrebarea mea este daca trebuia sa platesc TVA asupra tranzactiei sau nu ?
Este considerata aceasta tranzactie comerciala din punct de vedere fiscal sau nu?
Cel mai recent răspuns: ContSters294670 , utilizator 20:29, 29 Octombrie 2014
Persoanele impozabile au obligatia sa solicite atribuirea codului de inregistrare in scopuri de TVA daca in cursul unui an calendaristic ating sau depasesc plafonul de scutire de 35000 (65.000 )euro, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care au atins sau au depasit acest plafon.

Persoanele juridice care solicita inregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutire, depun "Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (formular 010)", cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si profesii libere depun "Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (formular 070)", cod M.F.P. 14.13.01.10.11/5 .

Persoanele fizice romane care realizeaza o activitate economica in sfera taxei pe valoarea adaugata, depun pentru inregistrarea in scopuri de TVA in cazul depasirii plafonului de scutire, "Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane (formular 020), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/2"

Important! Persoanele fizice nu realizeaza o activitate economica in sfera de aplicare a taxei atunci cand obtin venituri din vanzarea locuintelor proprietate personala sau a altor bunuri care au fost folosite de catre acestea pentru scopuri personale.

In cazul construirii de bunuri imobile de catre persoanele fizice, in vederea vanzarii, activitatea economica este considerata inceputa in momentul in care persoana fizica respectiva intentioneaza sa efectueze o astfel de activitate, iar intentia persoanei respective trebuie apreciata prin faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare initierii activitatii economice. in cazul achizitiei de terenuri si/sau de constructii de catre persoana fizica in scopul vanzarii, livrarea acestor bunuri reprezinta o activitate cu caracter de continuitate daca persoana fizica realizeaza mai mult de o singura tranzactie in cursul unui an calendaristic. Daca persoana fizica deruleaza deja constructia unui bun imobil in vederea vanzarii, se considera ca activitatea economica este deja inceputa si continua, orice alte tranzactii efectuate ulterior nemaiavand caracter ocazional.

Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA in cazul depasirii plafonului anual de 35. 000 euro(65.000) devin platitoare de TVA incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care solicita inregistrarea.
Ca urmare daca sunteti persoana fizica si ati facut o singura tranzactie in anul respectiv nu ti realizat o tranzactie comerciala si ca urmare nu intra in sfera TVA.

Textul este luat de la adresa [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva aplicat la valoare teren construibil dia_8 dia_8 Sunt persoana fizica si detin in proprietate doua terenuri construibile, pe care le-am achizitionat in urma cu peste 15 ani. Anul acesta as dori sa le vand ... (vezi toată discuția)
Neplatitor tva contexaudit contexaudit o firma platitoare de TVA isi suspendata activitatea la registrul comertului la data de 28 dec 2010 in 10 ianuarie 2011 inceteaza suspendarea si isi reia ... (vezi toată discuția)
Declaratia 020 elfa64 elfa64 In decembrie am obtinut o suma mica dintr-un contract ocazional pe DDA (mult sub limita de TVA). In aceste conditii mai e nevoie sa depun 020?:sorry: (vezi toată discuția)