avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonuri de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonuri de masa

Am o mare problema in legatura cu distribuirea bonurilor de masa.Nu este prevazuta expres in c.i.m.,nici in ultimul act aditional dar se distribuie dupa bunul plac al contabilei,adica la unul 10,la altul 20,la altul deloc...Este legal asa ceva?In momentul in care am intrebat-o de ce nu am primit si eu bonuri de masa raspunsul a fost:c-asa vreau eu'' si daca nu imi convine sa sun in America! Mentionez ca proprietara magazinului are resedinta in America,administratoarea firmei e mama dansei,o femeie in varsta,greu deplasabila cu care putm discuta la telefon dar nu este la curent cu toate legile iar in momentul in care o suna pe contabila sa afle detalii aceasta o minte cu nerusinare.Sincer,nu mai stim cum sa procedam,ore suplimentare neplatite,lucram in ziua de sambata,tot ''bonus'',cand vrem sa ne luam concediu apar situatii neprevazute sau ne cheama din concediu...ce cadru legal exista care sa o oblige sa fie corecta?-pentru ca nu e singurul aspect in care face doar ceea ce doreste
Cel mai recent răspuns: silvia popa , utilizator 16:44, 2 Noiembrie 2014
1. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora,in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

3. art.2 din Normele de aplicare a Legii nr.142/1988
Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:

a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;

c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.
Multumesc mult pentru raspuns! Cadrul legal il cunosc si eu destul de bine datorita acestui site.Problema pe care am ridicat-o e insa alta: persoana care distribuie bonurile de masa le distribuie in mod discretionar,nu dupa vreun criteriu din cele enumerate de dv. ci dupa criteriul ''asa vreau eu''-asa mi s-a raspuns,cel putin,si acest lucru,dupa parerea mea nu este normal dar abuzeaza de faptul ca nimeni din firma nu o poate controla
Puteti depune o sesizare la ITM si/sau promova o actiune in instanta, daca nu exista astfel de criterii privind acordarea bonurilor de masa.
Multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare. danielanic danielanic Buna seara. Am de recuperat aproape 1000 de ore suplimentare, efectuate de la inceptul anului. Am cim pe perioada nedeterminata. Am solicitat angajatorului de ... (vezi toată discuția)
Cat sa platesc angajatii 33Robert 33Robert Buna ziua ! In primul rand, imi pare rau daca postez anuntul in categoria gresita , aici am considerat ca trebuie sa-l public. Ok , sa incepem cu ... (vezi toată discuția)
Plata orelor de munca de weekend adrianabala adrianabala Am un contract de munca de 8h/zi , 40h pe saptamana. Programul de lucru este in ture de 7h/zi si un weekend cu 13h sambata si 11h duminica. Cum se platesc ... (vezi toată discuția)