deschiderea succesiunii se realizeaza dupa decesul celui care urmeaza a fi mostenit.
Dupa moartea ambilor parinti, urmasii trebuie sa se adreseze mai intai, la Primarie, unde vor solicita eliberarea Anexei 24. In acel act se vor trece atat mostenitorii cat si beneficiarii mostenirii. Cu acest act va adresati unui notar in vederea dezbaterii mostenirii si, in cazul in care nu va intelegeti, va veti lamuri la instanta.
Cat priveste sora dvs., in principiu, aceasta poate sa revendice ce i se cuvine dupa moartea parintilor. Nu lipsit de importanta e modul cum a acceptat mostenirea dupa mama, daca este plecata din tara.
In orice caz, e bine sa incercati varianta cea mai frumoasa, prin care sa va intelegeti si sa impartiti ce a ramas de la parinti, asa cum se cuvine, frateste si numai in situatia exceptionala de lipsa completa de intelegere, sa ajungeti in fata judecatorului si, bineinteles, sa aveti si un avocat care sa va lamureasca si mai bine decat am facut-o eu, dupa ce veti prezenta intreaga poveste, pe larg.
Pentru început trebuie sa stiti ca va poate da in judecata pentru o pretinsa suma de bani, asta nu inseamna ca are si vreo sansa sa castige, pentru ca nu exista o dispozitie expresa in lege care sa o indreptateasca la acordarea acestor sume de bani.
Mai departe, bunurile ramase de pe urma parintilor defuncti, se vor imparti in cadrul partajului, care se poate face fie la notar fie in instanta, cand zic partaj ma refer implicit la dezbaterea succesiunii.
Daca nu ati fost, mergeti la un notar pentru a da o declaratie privind acceptarea succesiunii, acest lucru va scuteste de eventuale neplaceri, cum ar fi prezumtia ca sunteti renuntator la mostenire.
Daca nu doreste vanzarea bunurilor ce constituie masa succesorala, desigur ca unica varianta este partajarea acestor bunuri in cadrul instantei de judecata.
Multumesc pt raspunsuri.Eu sunt in totalitate de acord cu impartirea tuturor bunurilor in mod egal, pe mine ma nemultumeste faptul ca ea vrea acum ca eu sa-i restitui niste bani care nu au ajuns in posesia mea, ci au fost cheltuiti de tata.Nu a obligat-o nimeni sa-i dea banii aceia lunar, batranul avea pensie care ii ajungea sa se intretina,Eu fiind cu el in oras am avut grija sa-i fac cumparaturile, sa-l duc mereu la dr, etc pe cand ea a trimis bani si atat.Tot ce am facut eu pt el e nul, dar ea a avut grija sa-si stranga chitantele.Are vreun drept sa-mi ceara mie aceasta suma inapoi acum?
Ea poate incerca orice, dar nu inseamna automat si ca va reusi. Deschideti succesiunea si chemati-o sa impartiti bunurile. Are chef de proces, atunci sa il inceapa. Probabil va costa cu mult peste cei 200 lei ori xx luni si va dura ani buni. Puteti incerca pentru inceput o mediere macar sa vedeti cum stau lucrurile. Pana la urma puteti face si dumneavoastra o lista cu ce ati facut pentru tatal dumneavoastra si sa evaluati in lei activitatea. Asa macar va bateti in liste! (dar ar fi cam ciudat)