Buna ziua.Suntem 2 surori (nu suntem in relatii amiabile), in urma cu cateva luni a murit tatal (mama avand deja cativa ani de cand a decedat).Sora care este in strainatate i-a trimis tatalui lunar o anumita suma de bani pt intretinere desi batranul avea pensia suficient de mare sa se poata intretina.Eu am avut grija sa mearga la dr, sa-i fac cumparaturile, etc.Acum, dupa moartea tatalui sora pretinde jumatate din banii pe care i-a dat tatalui in acesti ani.Nu am avut nici o intelegere in acest fel, atunci a spus ca face asta pt ca este placerea ei.Acum ea apare cu toate chitantele stranse (care sunt pe numele tatalui) si ma ameninta ca ma da in judecata pt a recupera banii.Nu mi se pare normal acest lucru deoarece banii nu au fost pt mine,nu am avut de la inceput aceasta intelegere, iar batranul avea suficienti bani de cheltuiala.
Are vreun drept sa-mi pretinda acesti bani? Ce pot face?Multumesc
Conform art.524 NCC are drept la intretinere numai cel care sa afla in nevoie,neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.Din cele scrise de dvs.rezulta ca,tatal dvs.avea o pensie din care se putea intretine.Daca,sora dvs.i-a trimis o suma de bani nu inseamna ca,tatal dvs. nu s-ar fi putut intretine si singur.Intr-un eventual litigiu,va trebui sa faca dovada ca, fara suma pe care a trimis-o sora dvs., tatal dvs. nu s-ar fi putut intretine singur.
Sora pretinde sa-i dau respectiva suma de bani si apoi sa impartim casa batraneasca.Dupa calculele ei asta ar fi aprox egala cu suma ce mi s-ar cuveni dupa vanzarea casei.asta a fost planul ei se pare de la inceput, ca eu sa renunt la dreptul meu in favoarea ei.Bineinteles faptul ca eu nu am chitante pentru tot ce am facut pt tata ,nu conteaza.ea a stiut sa vina o data la 4-5 ani acasa,iar eu I-l vizitam saptamanal (tata locuind la tara ).Ce ar trebui sa fac acum?sa incepem succesiunea la un notar? Chiar daca nu ma pot intelege cu ea?