avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva unei denuntari calomnioase
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva unei denuntari calomnioase

Buna ziua,
Conform Art. 259 Cod Penal, denuntarea calomnioasa inseamna:

,,Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.''

Va prezint urmatoarea speta: O persoana X face plagere penala pentru infractiunea de amenintare impotriva unei persoane Y. Anterior acestei plangeri persoana Y a fost condamnata la inchisoare cu executare in urma unei plangeri de nerespectare a unei hotarari judecatoresti formulata de aceeasi persoana X. In urma primului dosar persoana Y a executat condamnarea si in urma acestor evenimente a ramas cu anumite traume. Dupa eliberarea persoanei Y, persoana X a depus plangere la politie pentru infractiunea de amenintare. Au venit cei de la politie acasa la persoana Y, a invitat-o la politie, au audiat-o, i-au luat declaratii etc. Insa inainte de punerea in miscare a actiunii penale persoana X si-a retras plangerea. Acuma intrebarea mea este: solutionarea unei plangeri de denuntare calomnioasa, in aceasta speta, se poate da si cu plata unor despagubiri morale, avand in vedere ca trauma produsa cu ocazia unei noi plangeri a i-a fost aproape fatala persoanei Y? Si paragraful cu reducerea pedepsei cum se interpreteaza?
Precizez ca amenintarea despre care se vorbea in plangere nu a existat.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:19, 30 Mai 2009
Cf Codului de Proc Pen "Hotararea definitiva a instantei penale are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile care judeca actiunea civila, cu privire la existenta faptei, a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiei acesteia.".

Pe cale de consecinta, in cazul de fata, daca s-a dat o ordonanta de NUP judecatorul actiunii civile ar putea/trebui sa acorde respectivele despagubiri.
Faptul ca s-a dat NUP nu spune nimic.
Nu este un indicativ care sa arate sanse in cadrul unei actiuni civile.
Nu este obligatoriu si nici nu se intampla in 98% din cazuri ca in caz de NUP sa fie vorba de un denunt calomnios in sensul legii penale.
Doar daca se va dovedi ca denuntul a fost cu adevarat mincinos si persoana a fost de rea-credinta se poate discuta daca ar fi vorba de o infractiune de denunt calomnios.Acest lucru trebuie stabilit pe baza de probe.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul circumstante atenunate law_and_order law_and_order Buna seara! deranjez si eu cu o intrebare ca nu prea inteleg cum se calculeaza circumstantele atenuante la infractiunile grave.. sa zicem de exemplu ca ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios Dana Marin Dana Marin Mai exista in CP infractiunea de denunt calomnios? Vreau sa fac o plingere pentru niste minciuni neprobate scrise despre mine, cu intentie rea, intr-o plingere ... (vezi toată discuția)
Hartuire ContSters140221 ContSters140221 De aproape 6 luni ploua cu plangeri penale la adresa mea ,a sotiei si a socrilor mei ,plangeri nefondate,jignitoare si cu caracter de denigrare atat in ... (vezi toată discuția)