avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... schimbare incadrare la asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

schimbare incadrare la asociatie de proprietari

Un presedinte de la o asociatie de proprietari solicita un raspuns la urmatoarea intrebare:
Poate comitetul executiv printr-o decizie conf art.29 alin 2 din Lg. 230/2007 sa schimbe incadrarea administratorului de asociatie din administator in administrator cu studii superioare juridice? Aceasta pentru ca administratorul are facultatea de drept, a lucrat ca grefier in Judecatorie si poate sa sustina mai usor dosarele in instanta, avand atat cunostinte juridice cat si de contabilitate. Nu se urmareste modificarea salariului, acesta va ramane acelasi. Se urmareste o continuitate a studiilor superioare.
Cel mai recent răspuns: siveora19 , utilizator 23:49, 8 Noiembrie 2014
Administratora are atestat de 10 ani, si are experienta si in domeniu. Nu se pune problema pensiei ca este prea tanara pentru pensie. Ideea a fost alta. Toti cei care angajaza cu studii superioare cer vechime in munca cu studii superioare. Viata nu stii niciodata ce-ti ofera si atunci s-au gandit ca daca, nu va mai fi la asociatie peste 5-10 ani si trebuie sa se angajeze intr-o administratie publica-bugetari ce se poate intampla?. In acest caz chiar daca a terminat facultatea de 20 de ani si nu a fost incadrata cu studii superioare, porneste de la salariul de asistent+ spor de vechime. UN asistent are salariul minim pe economie. Cum ar fi sa ai o facultate si la 45 de ani sa fii angajat cu salariul minim pe economie?. Sa nu spuneti ca se poate angaja de acum in alta parte cu studii superioare ca nu are unde, are familie, are copil, nu poate nici sa paraseasca localitatea, si asa am vorbi vorbe. Pentru faptul ca isi face meseria bine i s-a sugerat de catre proprietari aceasta schimbare de incadrare. Eu zic ca are de castigat atat asociatia cat si administratorul, mai ales ca nu se pune problema unei mariri de salariu. Problema mea era ca vreau sa-i indic niste pasi ca sa nu aibe probleme mai tarziu. (pentru aceasta voi cere sfatul in alta parte).
Nu tin parte acestui caz dar cred ca art. 29 alin 2 din Lg.230/2007 il coroboram cu art 17 alin 1 lit i si alin 6 din HG1588/2007 observam ce atributii are comitetul executiv. Pentru multe din acele atributii comitetului executiv ii trebuie personal specializat. Ca o asociatie sa mearga mai bine ai nevoie de un instalator, un lacatus mecanic, un electrician (binenteles
autorizati, totul legal) platiti prin cumul de functii (ar fi excelent) cu fractiuni de norma. Iar eu va spun sigur ca la asociatie este util si chiar necesar un jurist. Stiti cate contracte incheiate cu prestatori de servicii sunt in defavoare asociatiilor, stiti cate procese sunt intre asociatii si diferite societati? Va dau un exemplu in orasul in care locuiesc. La un bloc cu 8 ninele proprietarii de la inceput de cand s-au mutat in bloc li s-a luat cu japca camera de la parter unde se strangea gunoiul prin acel tobogan de catre o societate care era proprietara de la parter(la parter sunt spatii comerciale). Aceasta societate s-a facut carte funciara si pe acea camera, apoi s-a vandut s-a ajuns la al treilea proprietar. Toti cei trei proprietari au fost actionati pe rand in judecata de catre asociatie si se tot judeca. In aceasta perioada asociatia a avut avocati la solicitarea completelor de judecata,s-au schimbat cativa avocati pe care i-a platit in zadar. Cand se ajungea la un anumit punct cu procesul societatea vindea locatia, daca nu se vindea avocatul era presat politic. Din 1995 si pana in ziua de astazi acei proprietari coboara cu gunoiul si il duc la pubelele de la coltul strazii, dar de judecat se tot judeca. Sunt 32 de apartamente si pana acum i-a costat cate 500 lei (5 mil ) de apartament. Aceasta speta am aflato cu cateva luni in urma. Ce bine era daca asociatia respectiva avea prin comitet si un jurist. Nu mai platea avocati, iar juristul daca era angajat prin cumul de functii(administrator- jurist, sau presedinte -jurist, sau cenzor-jurist), mai locuia si in asociatie, daca de acolo isi castiga existenta, nu cred ca ar mai fi dat importanta presiunilor politice.
O alta speta. Pe o latura a unui bloc toti proprietarii s-au mutat gardurile mai aproape de bloc la o distanta de 1 metru si 1/2, s-au facut carti funciare iar acum cand trebuie sa se reabiliteze blocul spatiul este prea mic. Mai mult de atat gardul lor reprezinta spatele curtii cu cotinete de porci si pasari cu mirosuri infernale, iar acesti oameni zi de zi nu pot sa -si deschida ferefrele pentru a-si aerisi camerele. Singura solutie este actionarea in judecata: a acelor proprietari, a Primariei ca a eliberat autorizatii de constructii pe hotar, a proiectantului ca a facut proiectul. Si exemplele pot continua.........................
Ca administrator nu se poate incadra cu studii superioare, dar cred ca ati putea sa-i faceti un CIM si ca jurist.
Nu sunt sigura, asteptati si un raspuns de la un specialist in Resurse umane.
1. Incadrarea unui administratorul al asoc. de propr. pe studii superioare nu asigura continuitatea ca si vechime in domeniul juridic.

2. Comitetul executiv nu poate face o incadrare contrara legii.

3 . Ce lege interzice unei asociatii de proprietari sa aiba angajat un jurist / consilier juridic?
Poate sa fie angajat pe functia de "consilier juridic".
Vizitati site-ul Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din România unde trebuie sa se inscrie ca membru:
[ link extern ] /
In aceasta functie poate reprezenta interesele asociatiei atat prin avizarea de contracte, intocmirea de inscrisuri... cat si in instanta.
Vechimea pe functia de consilier juridic se poate valorifica pentru intrarea in avocatura si in magistratura...
Nu este obligatorie inscriere in UCCJ pentru a profesa ca si consilier juridic.

Legea 514/2003 :
Art. 8. - Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege .

Art. 20. - (1) In conditiile prevazute la art. 5, consilierii juridici se pot asocia in structuri judetene, pe ramuri sau domenii de activitate, potrivit intereselor profesionale, si, dupa caz, la nivel national, cu respectarea legii privind asociatiile si fundatiile.
...

Asadar, niciunul din textele mentionate nu prevad obligativitatea inscrierii intro asociatie profesionala.

Alte discuții în legătură

Presedinte de asociatie dj_kiki_23 dj_kiki_23 in ce consta atestatul presedintelui de asociatie si unde se poate face?[quot] (vezi toată discuția)
Demisie administrator bloc angelica82 angelica82 Buna seara, Administratora scarii de bloc a demisionat fara nici un fel de sedinta si fara ca noi locatarii sa stim. Am inteles ca stia doar presedintele de ... (vezi toată discuția)
La ce documente de la asociatia de proprietari se ataseaza demisia presedintelui de asociatie? cornelia08 cornelia08 Ma intereseaza daca cererea de demisie a presedintelui de asociatie se inregistreaza intr-un registru al asociatiei si la ce documente se ataseaza dupa ... (vezi toată discuția)