avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua .
In conditiile in care un angajat are contract de munca pe perioada determinata de 3 luni isi poate da demsia inainte de e*pirarea acestuia fara a sta in preaviz ?te poate obliga angajatorul sa sa iti efectuezi perioada de preaviz pe motiv ca nu te va plati ? Multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 1 Noiembrie 2014
1. Este susceptibil să înceteze prin demisie orice contract de muncă, indiferent de tipul acestuia: pe durată nedeterminată sau determinată, cu normă întreagă sau cu timp parţial, prin agent de muncă temporară cu munca la domiciliu.

2. Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta prin demisie fara preaviz numai in situatia in care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. (art.81 alin.8 C.mun.).

3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia, inclusiv prin desfacerea disciplinara a c.i.m.
Care este perioada minima de preaviz in conditiile in care nu poti sa iti dai demisia fara ?
Codul Muncii nu prevede decat durata maxima a preavizului in caz de demisie , si anume : art.81 alin.4 - (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Puteti solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor, situatie in care nu se acorda preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie lara2016 lara2016 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca se poate legal sa plec de la actualul loc de munca prin demisie la zi si fara a sta in preaviz? In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Preaviz Ma numesc Manea Adrian și lucrez la compania CGS de aproximativ 3 luni și aș vrea să știu cum se procedează cu acel preaviz,deoarece mi se spune că mi ... (vezi toată discuția)