avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Venituri obtinute dupa pensionare la limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Venituri obtinute dupa pensionare la limita de varsta

Dupa pensionare la limita de varsta ,m-am angajat la un srl cu jumatate de norma pentru care firma imi plateste toate darile la stat,va rog respectuos la cat timp trebuie sa anunt casa de pensii pentru a-mi recalcula pensia.Eu ma gandesc din an in an ,va intreb calculul pensiei se va face incepand cu prima luna din adeverinta sau de la luna urmatoare depunerii cererii de recalculare la casa de pensii ? In conditiile in care se calculeaza de la depunere este mai bine sa le ducem semestrial.Va multumesc mult ,ne sunteti de un real folos.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:22, 7 Noiembrie 2014
1. Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede :
art.107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea .

2. HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Art. 134
(1) Pensia poate fi recalculatã, la cerere, prin adãugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Pensia pentru limitã de vârstã poate fi recalculatã, la cerere, prin adãugarea stagiilor de cotizare realizate dupã data înscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limitã de vârstã, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrãrii în vigoare a legii, se utilizeazã stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.

(4) La recalcularea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale în condiţiile alin. (1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrãrii în vigoare a legii, se calculeazã punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adãugate potrivit legii şi se menţine procentul de diminuare, luat în calcul la stabilirea pensiei anticipate parţiale.
(5) La recalcularea pensiilor de invaliditate în condiţiile alin. (1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrãrii în vigoare a legii, se calculeazã punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adãugate potrivit legii, iar punctajul aferent stagiului potenţial se determinã cu respectarea condiţiilor şi modalitãţii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.
(6) Pensia poate fi recalculatã, la cerere, în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de naturã a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia.
(7) Drepturile recalculate potrivit alin. (1)-(6) se acordã începând cu luna urmãtoare celei în care a fost înregistratã solicitarea.

3. Legea nu prevede un anumit termen in care sa solicitati recalcularea pensiei prin adãugarea stagiilor de cotizare realizate dupã data înscrierii la pensie.
aveti dreptul sa cereti recalcularea anual
victoria teo a scris:
aveti dreptul sa cereti recalcularea anual

Asta a fost o prevedere existentă cândva în Legea nr. 19/2000 și care a fost abrogată la un moment dat. Domnul care a deschis această discuție poate să solicite recalcularea pensiei oricând dorește dânsul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru stagiile realizate dupa pensionare afi1956 afi1956 Intrebare simpla si sper clara.La 52 ani, in anul 2008 am iesit la pensie, beneficiind de gr.I .Dupa un timp m-am angajat cu carte de munca la privat . Pot ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza majorarea pensiei pentru pensionarii care isi continua activitatea ? florinovici florinovici Am iesit cu decizie la pensie la limita de varsta in 2014 luna septembrie, dar imi continui activitatea cu contract de munca. Vreau sa stiu cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Recalculare si plata retroactiva diferente drepturi pensie gr.ii de munca radu-daniela radu-daniela Buna ziua Situatia este urmatoarea : -in 24.01.2009 am fost pensionata anticipat cu penalizare (varsta la data pensionarii 54 ani 9 luni ) -din ... (vezi toată discuția)