avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza majorarea pensiei pentru pensionarii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza majorarea pensiei pentru pensionarii care isi continua activitatea ?

Am iesit cu decizie la pensie la limita de varsta in 2014 luna septembrie, dar imi continui activitatea cu contract de munca. Vreau sa stiu cum se calculeaza sporul la pensie si la ce perioada trebuie depusa adverinta la casa pensiilor pentru recalculare. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 23:46, 16 Aprilie 2015
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu prevede o perioada minima in care puteti solicita recalcularea punctului de pensie, ea prevede urmatoarele:

Art. 107
...

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.


2. - Cand doriti va adresati Casei de Pensii cu o cerere de recalculare.
- Nu e nevoie de adeverinta de venituri deoarece Casa de Pensii are in evidenta electronica veniturile dvs. evidentiate de angajator in declaratiile lunare nominale (D112) depuse la ANAF.
Se calculeaza numarul de puncte pentru stagiul adaugat.
Se imparte la stagiul complet.
Punctajul mediu anual pentru stagiul adaugat se aduna cu punctajul mediu anual aflat in plata.
Noul punctaj mediu anual x valoarea punctului de pensie = noul cuantum al pensiei.
Mergeti la casa de pensii cu copie BI, copie cupon si adeverinta de la locul de munca si cereti recalcularea pensiei. ( adeverinta este necesara pt a se vedea daca angajatorul isi are sediul in jud. dvs sau in alt judet, daca isi are sediul in alt jud. casa de pensii trebuie sa ceara adeverinta de la casa de pensii a jud. respectiv pt. ca nu figurati in baza de date).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri obtinute dupa pensionare la limita de varsta scheau scheau Dupa pensionare la limita de varsta ,m-am angajat la un srl cu jumatate de norma pentru care firma imi plateste toate darile la stat,va rog respectuos la cat ... (vezi toată discuția)
Dosar de pensie daniel004 daniel004 Pentru persoana in varsta de 65 care nu primeste decat pensia ca fost lucrator la CAP, cum ar putea sa adauge 3 ani de contributie (2 ani la santierul naval, 5 ... (vezi toată discuția)
Recalculare si plata retroactiva diferente drepturi pensie gr.ii de munca radu-daniela radu-daniela Buna ziua Situatia este urmatoarea : -in 24.01.2009 am fost pensionata anticipat cu penalizare (varsta la data pensionarii 54 ani 9 luni ) -din ... (vezi toată discuția)