Bună ziua,
Sunt tatăl unui băiat,student (a 2 facultate) la Medicină secția Balneofiziokinetoterapie,anul 3 (terminal).S-a adresat Direcției Servicii Sociale Brașov,cu o cerere pentru a face voluntariat la Baza de recuperare subordonată acestei direcții.La început i s-a aprobat,ca apoi să fie refuzat pe motiv că nu au nevoie (oficial) iar (neoficial) ca se află și mai vor și alții.Băiatul meu este foarte dezamăgit de această situație,el dorind ca o zi pe săptămână (când nu are cursuri să poate ajuta benevol (voluntar) la alinarea suferinței altora (fiind în acest domeniu),mai ales văzând colegii de ai lui de la secția Asistență Medicală că au fost primiți să facă voluntariat in diferite spitale brașovene (acolo sa găsit înțelegere).Întrebarea mea este dacă e normal dar mai ales legal să vrei să muncești voluntar și să nu fie nevoie de tine ,ca la 2 zile distanță de refuz,aceiași Direcție să dea anunț că angajează (pe bani bugetari) fiziokinetoterapeut?Deci volum de lucru există.Mă pot adresa undeva cu o plângere? Mulțumesc.
Aart. 9 Lg 78/2014
(1) Activitatea de voluntariat se desfăşoară în urma unei cereri din partea organizaţiei-gazdă, prin care aceasta îşi manifestă disponibilitatea de a colabora cu voluntari. Organizaţia-gazdă are posibilitatea de a refuza motivat cererea unui candidat de a deveni voluntar, în condiţiile prevăzute în statutul acesteia, în funcţie de tipul de activitate desfăşurată, şi cu respectarea art. 4 lit. c).
(2) Cererea emisă de organizaţia-gazdă persoană juridică de drept public, prin care este manifestată disponibilitatea de a colabora cu voluntari, se realizează printr-un anunţ public.
Nu se pot accepta voluntari decat daca se respecta prev Lg 78/2014, chiar daca in practica nu se prea respecta.