avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - cine este vinovat?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - cine este vinovat?

In urma cu cateva zile ma aflam pe un drum in depasirea pe contrasens a 2 masini (deparirea era permisa, linie discontinua) am ajuns in dreptul masinii a II-a si am fost lovit in lateral dreapta, dat fiind faptul ca masina depasita a virat brusc la stanga inmomentul cand eram angajat in depasirea ei. Motivul virajului intrarea intr-o parcare de pe partea stanga.

Este acest caz neacordare de prioritate? este el vinovat?

Sau sunt eu vinovat pentru ca zice el(soferul de pe masina care m-a acrosat) - nu am ocolit prin dreapta (dar daca ar fi semnalizat din timp asta as fi facut dar el a semnalizat concomitent cu manevra in timp ce eu eram implicat in depasire cred ca s-a hotarat brus sa faca aceasta manevra)

Se stabileste culpa comuna in aceste cazuri?


Soferul din masina care m-a lovit sustine ca a semnalizat si ca eu nu l-as fi vazut din cauza primei masini pe care o depasisem dar repet eu am fost surprins, in momentul cand el a facut manevra de semnalizare si virare la stanga eu eram deja in dreptul lui nemaiputand evita contactul, practic masina mea este lovita pe partea laterala dreapta in dreptul stalpului A pana la roata spate de unde se poate observa ca nu am intrat eu in el ci pur si simplu eram deja paralel cu masina lui cand el s-a angajat in viraj fara sa semnalizeze din timp sau sa opreasca pentru a da de inteles ca vireaza la stanga, pur si simplu a virat la viteza cu care rula fara sa se uite o clipa in oglinda.


Nu au existat nici un semn de interzicere a depasirii, linia era discontinua drumul era in linie dreapta, vizibilitatea perfecta.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 19:16, 7 Iunie 2009
Ce v-a scris politia pe PV?
Parerea mea, avand in vedere faptul ca aveti avarii pe partea laterala - dreapta, este ca domnul ce v-a acrosat se face vinovat de neasigurare la schimbarea directiei de mers.

Art. 118. – Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care îl urmeaza sau îl precede nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune în pericol sau stânjeni circulatia din sens opus;

Art. 119. – Conducatorul de vehicul care urmeaza sa fie depasit este obligat:
a) sa nu mareasca viteza de deplasare;
b) sa circule cât mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile sau a benzii pe care se deplaseaza.

Trebuie sa insistati si sa va sustineti punctul de vedere - anume ca ati executat manevra de depasire regulamentar, conform Art.118 si ca ati fost acrosat de respectivul conducator auto, care nu s-a asigurat la efectuarea manevrei de viraj stanga. Faptul ca erati deja in depasire (moment in care celalalt conducator nu a respectat prevederile art.119b) e usor de probat, avand in vedere avariile.
Insistati de asemenea ca, la executarea manevrei de schimbare a directiei, nu este suficient ca respectivul sa semnalizeze, este obligatorie asigurarea (e.g. in oglinda laterala-stanga.)
(Ma intreb ce se intampla daca erati la volanul unui TIR #-o)
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
madriann, utilizator
Nu am recitit si nici nu cred ca...,dar retin ca este interzisa depasirea in coloana. Din cite inteleg ,vati angrenat in depasirea concomitenta a doaua masini,aflate in mers...:),lucru interzis sau daca nu periculos,riscant. Undeava in regulament spune daca este sau nu regulamentar. Va puteti documenta si abia atunci concluzitionati.;)
filipstelian a scris:

...dar retin ca este interzisa depasirea in coloana. Din cite inteleg ,vati angrenat in depasirea concomitenta a doaua masini,aflate in mers...:), lucru interzis sau daca nu periculos,riscant.

Stiti dumneavoastra ceva ceva, dar nu e aplicabil in situatia data :).
Poftiti:
Art. 120. – (1) Se interzice depasirea vehiculelor:
....
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule IN ASTEPTARE, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.


Domeniu de aplicare: semafor/intersectii reglementate prin indicatoare/treceri la nivel cu bariere/drum ingustat, etc.

Intamplarea descrisa mai sus s-a petrecut IN MERS! Faptul ca depasesc 2-3-4 TIR-uri care merg cu 50km/h pe un tronson de 100km/h nu e cu siguranta o contraventie, atat timp cat ma asigur in efectuarea acestei depasiri.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
madriann, utilizator
Va multumesc pentru raspuns, m-ati incurajat, asa am interpretat si eu situatia dar atunci cand vezi ca soferul vinovat tot el e cu "gura mare" parca ai nevoie de o confirmare articolele dvs. imi sunt deosebit de utile si imi confirma ca ceea ce s-a intamplat si am declarat este corect si celalalt sofer e vinovat.


Nu a existat PV, accidentul s-a produs in Italia, si s-a intocmit o constatare amiabila, soferul vinovat nu si-a recunoscut vina, in cazul acesta, practic atat eu cat si el am declarat pe aceea constatare amiabila cum s-a intamplat, am facut schimb de asigurari si de copii ale certificatelor de imatriculare.

In Romania am aflat ca exista o firma care se ocupa cu intocmirea formalitatilor in astfel de cazuri. Carabinierii au spus ca firmele de asigurari vor decide cine este vinovat in accident. Acum nu stiu ce sa cred sper sa nu se ia dupa daune si sa despagubeasca pe cel cu mai putine avarii, deoarece autovehicolul care m-a lovit era o autoutilitara si daunele sunt incomparabil mai mici.

Masina mea este destul de grav avariata. Demersurile le-am inceput. Am sa revin cu detalii saptamana viitoare cand voi merge cu actele la firma care se ocupa de cazul meu. Pana acum am reusit sa dau de adresa si numarul lor de telefon.


Numai bine va doresc! si multumesc inca odata pentru raspunsul pertinent.
Ionatan a scris:

In Romania am aflat ca exista o firma care se ocupa cu intocmirea formalitatilor in astfel de cazuri. Carabinierii au spus ca firmele de asigurari vor decide cine este vinovat in accident. Acum nu stiu ce sa cred sper sa nu se ia dupa daune si sa despagubeasca pe cel cu mai putine avarii, deoarece autovehicolul care m-a lovit era o autoutilitara si daunele sunt incomparabil mai mici.

Masina mea este destul de grav avariata. Demersurile le-am inceput. Am sa revin cu detalii saptamana viitoare cand voi merge cu actele la firma care se ocupa de cazul meu. Pana acum am reusit sa dau de adresa si numarul lor de telefon.

Contactati si asiguratorul dv. la care aveti RCA si reprezentantul din Romania al asiguratorului din Italia.Deschideti dosar de dauna pe baza actelor pe care le detineti.Verificati si prevederile codului rutier din Italia.Sfaturile primite aici au fost pe baza codului rutier romanesc.
Daca ati stabilit amiabil "culpa comuna", despagubirile se platesc 50% pentru fiecare, pe polita RCA a celuilalt.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2009
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)
Accident auto danielpredaionut danielpredaionut Buna ziua, Am si eu o intrebare la o intamplare(accident rutier) petrecut unei cunostinte. Persoana A(cunostinta - cu un MiniCooper) a dorit efectuarea unei ... (vezi toată discuția)
Accident rutier adytzu1020 adytzu1020 Buna ziua, doresc un raspuns obiectiv cu privire la stabilirea vinovatiei intr-un accident rutier, in urmatorul context: Ma deplasam cu masina pe un drum ... (vezi toată discuția)