avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto

Buna ziua,
Am si eu o intrebare la o intamplare(accident rutier) petrecut unei cunostinte.
Persoana A(cunostinta - cu un MiniCooper) a dorit efectuarea unei manevre de intrare in curte prin viraj la stanga, efectuarea manevrei a fost facuta dupa ce a semnalizat intentia de viraj, a oprit si s-a asigurat din fata si din spate(mai putin din spate), si a incercat efectuarea manevrei.
Din spate o alta persoana B (conducator al unui Logan) a depasit-o pe stanga si a acrosat-o lovind oglinda si zgaraindu-i nesemnificativ roata si bara de protectie, pagube sub 200RON.
Persoana A afirmand ca persoana B a venit cu viteza si nu s-a asigurat in depasire si nu a respectat distanta fata de autovehiculului din fata.
Ghinionul sau neatentia soferului B(cu Logan) a facut ca acesta sa ricosesez intr-un tomberon metalic si in santul din partea stanga a drumului(pagubele materiale fiind destul de serioase).
La sosirea politiei locale si dupa a celei rutiere, solutia data(constata) de politisti a fost:
- Conform art.54 din codul rutier vinovat de producerea evenimentului este conducatorul A , pentru ca nu s-a asigurat indeajuns pentru a evita accidentul, si ca pentru intrarea in curte prin viraj la stanga, trebuie sa parasim partea carosabila pe partea dreapta si dupa ce trec masinile din spatele nostru si ne asiguram ca nu mai trec alte masini, efectuam manevra....ce mi se pare o idiotenie....
La intocmirea procesului verbal de constatare, persoana A (fata) a fost pusa sa semneze ca ea a provocat accidentul, ca recunoaste fapta si ca o regreta, asta desi aceasta a dat o declaratie la politie (pentru asigurare cred ), in care aceasta a spus cum s-a desfasurat evenimentele.
Dupa analizarea codului rutier, am gasit cel putin 2 articole care-l face vinovat pe persoana B(art.45, 51).
Problemele ce apare sunt urmatoarele:
1.persoana A, care are un PV intocmit de politie, are asigurare de la Euroins, si ca urmare a celor intamplate aceasta poate fi data in judecata de persoana B, pentru recuperarea pagubei pe care societatea de asigurari are motive sa nu plateasca,
2. Asigurarile viitoare pentru persoana A vor si mai mari,
3. Persoana A a fost amendata si sactionata cu puncte de penalizare.

Va rog un raspuns la cele mentionate, ce cai de urmat, este indicat a face persoana A, si ce se poate intampla cu aceasta

am uitat sa mentionez ca evenimentul s-a produs pe inserat(19.00) si ca in masina A era o singura persoana (soferita) iar in Logan erau 4 persoane.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2014
danielpredaionut, utilizator
Cel mai recent răspuns: fritzman , utilizator 18:47, 6 Noiembrie 2014
Nu e culpa comuna , politistul avea dreptate :

Schimbarea directiei de mers.

40. 1) Înaintea virării la stînga sau întoarcerii, conducătorul de vehicul trebuie:
a) să se apropie din timp de axa drumului, în cazul circulaţiei dublu sens, sau de marginea stîngă a carosabilului cu circulaţia în sens unic;
b) să cedeze trecerea vehiculelor care vin din sens opus şi urmează să se deplaseze înainte sau la dreapta, precum şi pietonilor.
În cazul în care manevra se efectuează în afara intersecţiei, iar lăţimea carosabilului este insuficientă, aceasta poate fi efectuată de la marginea dreaptă a carosabilului sau chiar de pe acostament. În acest caz conducătorul trebuie să cedeze trecerea vehiculelor care se deplasează în acelaşi sens, precum şi celora care vin din sens opus.

Nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers . Aveti permise vreunul din voi ?! Trebuia sa faca prietena ta coloana in spate ?! Daca a dat semnal din scurt si s-a bagat ca nu vine nimeni ?!

Prietena ta cu minicooper e vinovata :P .
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
p1nku, utilizator
vinovat este a. daca doriti sa contestati pv-ul sunteti liber sa o faceti. pierdeti timp si bani. daca are problema cu malus pe asigurare ii recomand sa si vanda masina in familie si o sa ramana tot a ei cu o prima de asigurare poate mai mica si decat actuala asigurare. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier - cine este vinovat? Ionatan Ionatan In urma cu cateva zile ma aflam pe un drum in depasirea pe contrasens a 2 masini (deparirea era permisa, linie discontinua) am ajuns in dreptul masinii a II-a ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto? adiion adiion In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, ... (vezi toată discuția)
Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)