avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dividende
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dividende

Exista vreo restrictie de distribuire dividende in primii ani ai existentei unei firme?
De genul primilor 3 ani de la infiintarea unei firme
Cel mai recent răspuns: Oana Macovei , Avocat 12:30, 4 Noiembrie 2014
Nu. Daca este profit da-i bataie.

Asta este scopul pt care se infiinteaza firmele --- pt ca asociatii sa aibe venituri din dividende.

La cat mai multe si mai mari!
Dividentele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale.
Nu se vor putea distribui dividente decat din profituri determinate potrivit legii.
Dividentele platite contrar dispozitiilor mai sus indicate se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau,in imprejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca.
Dreptul la actiunea de restituire a dividentelor, platite contrar prevederilor mai sus indicate, se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.

Daca societatea a "iesit pe pierderi", nu se vor putea distribui dividente pentru simplul motiv ca societatea nu a realizat profit.
( art 67 din Legea Soc. Com)

Daca societatea a obtinut profit nu exista o restrictie de distribuire a dividentelor in primii 3 ani iar in ceea ce priveste modul sau criteriile de distribuire a dividentelor, legea prevede ca acestea se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
Oana Macovei, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profit microintreprindere laviluca laviluca Buna seara, Profitul unei microintreprinderi este egal cu Venituri - Cheltuieli (indiferent daca sunt deductibile sau nedeductibile)? Nelamurirea mea este ... (vezi toată discuția)
Oug 193/2002, privind plata dividende marianonea marianonea daca din profitul de repartizat al unui SRL , AGA il repartizeaza-ca dividente - in mai multe transe ,plafonul de 10000 lei ,pentru plata in numerar , se ... (vezi toată discuția)
Dividendele se mai prescriu dupa 3 ani? cccristina cccristina am si eu o intrebare ..dividendele se mai prescriu dupa 3 ani/?am citit legea 31/1990 si nu prea inteleg precizez ca dividendele sunt din 2005 si anul ... (vezi toată discuția)