avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicatie legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicatie legislatia muncii

Buna ziua,
as dori sa stiu ce legislatie se aplica in cazul in care am un contract de munca cu cetateni romani, incheiat in Romania dar care se executa in strainatate.Doresc si o explicatie a ceea ce inseamna....."cu exceptia cazului in care legisltia statului pe al carui teritoriu se executa contactul de munca este mai favorabila"....teoretic ar rezulta ca de fapt se aplica Codul muncii din Romania dar in situatia in care legislatia statului pe a carui teritoriu se executa contractul este mai favorabila, se va aplica aceasta? Legea 156/2000 mai prevede ca si conditii: cel putin salariul minim....... aceasta conform legislatiei romanesti sau al statului pe al carui teritoriu se executa contractul...sau a legii mai favorabile..? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:28, 4 Noiembrie 2014
Codul Muncii prevede :
Art. 2 Dispozitiile cuprinse in prezentul cod se aplica:
...
b) cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca si care presteaza activitatea in strainatate, in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman, cu exceptia cazului in care legislatia statului pe al carui teritoriu se executa contractul individual de munca este mai favorabila;
....



Ar exista o problema : "Soluţia adoptată de Codul muncii diferă de soluţia instituită de Convenţia de la Roma din 1980 referitoare la legea aplicabilă obligaţiilor contractuale, care permite părţilor să aleagă legea aplicabilă, fără însă ca această soluţie să înpoziţiilor imperative de protecţie pentru salariat, conţinute în legea care ar fi fost incidentă în absenţa alegerii legii aplicabile. Avand in vedere ca, in conformitate cu anexa la Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, dispoziţiile Convenţiei de la Roma vor deveni aplicabile pe teritoriul României, rezultă că începând cu data aderării Româ la Uniunea Europeană prevederile derogatorii din Codul muncii, menţionate mai sus, vor fi implicit abrogate". (Ion Traian Ştefănescu, Modificările Codului muncii comentate, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2006, p. 12-14)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii Lavinia16 Lavinia16 Care sunt categoriile de persoane carora nu li se aplica dreptul muncii in Romania? (vezi toată discuția)
Aplicabilitatea codului muncii mihaimatiesm mihaimatiesm Codul muncii este valabil si pentru bugetari ( cadre didactice, personalul unei scoli etc.) sau numai pentru cei din mediul privat? (vezi toată discuția)
Zile lucrate de sarbatoare paulpobla13 paulpobla13 Buna ziua, intrebarea mea e urmatoarea: lucrez ca functionar relatii clienti pentru spania in contractul de munca e specificat ca dreptulile la zilele de ... (vezi toată discuția)