Pe "Legislatia muncii.ro" a aparut editorialul din care redau un citat :
La implinirea varstei standard de pensionare sau, dupa caz, la implinirea varstei standard reduse, beneficiarul unei pensii anticipate ori al unei pensii anticipate partiale poate solicita trecerea la pensia pentru limita de varsta.
Sa inteleg ca o persoana poate fi pensionata anticipat/anticipat partial cu pana la 5 ani fata de implinirea varstei standard reduse?
Daca ar fi adevarat inseamna ca s-a facut un act de dreptate deoarece o persoana care beneficiaza de reducerea varstei satandard (cazul grupelor de munca) dar nu indeplineste conditia de varsta stabilita conform tabelelor din anexele la legea 19/2000, trebuie sa aibe si ea dreptul de a solita pensia anticipata fara ca aceasta reducere sa fie anulata de reducerea acordata pentru mediul nociv in care si-a desfasurat activitatea.
Dumneavoastra cum intelegeti citatul prezentat ?
1. Pentru tatal dvs.:
- poate iesi la pensie de limita de varsta cu reducerea stagiului de cotizare(datorita gr.a II-a de munca) in februarie 2017 la varsta de 63 de ani.
- poate iesi la pensie anticipta partiala n februarie 2014 la 60 de ani.
2. Pentru mama dvs.:
- poate iesi la pensie de limita de varsta in februarie 2018 la 60 de ani.
- nu poate iesi la pensie anticipata partiala deoarece nu are stagiul complet de cotizare (30 de ani).
3. Poate incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii dar nu se poate retroactiv.
4. Pentru lamuriri suplimentare intrati pe www.pensiiprahova.ro si veti avea raspuns la orice intrebare legata de pensii.
sotul meu este nascut in noiembrie 1957 a fost angajat in anul 1975 din 1990 pana in 2000 are grupa a doua din 2000 are grupa intai de munca ,unitatea la care lucreaza este in restructurare ce sanse are sa ieasa la pensie ,anticipata sau de orice fel .
Sotul dvs. trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 35 de ani ca sa poata beneficia de pensie anticipata partiala si varsta de 60 de ani.
Din datele pe care le-ati dat, nu poate beneficia de aceasta categorie de pensie.
Dupa data de 01.04.2001, sotul dvs. nu putea sa lucreze in grupa de munca, ci in conditii speciale.
Din jurisprudenta am vazut ca sunt cateva hotarari de iesire la pensie anticipata mai devreme raportandu-se la anexa 3 din legea 19 (dupa perioada depunerii dosarului) nu dupa tabelul 9 din Norme (care este dupa anul nasterii). Este o chichita avocateasca in sensul ca se specifica ca cei care au grupa se raporteaza la Anexa 3 care pentru cei care depun dosarul acum (iulie) varsta necesara este de 58 ani si 7 luni - 5 ani pt anticipate deci cei peste 53 ani si 7 luni s-ar incadra...numai ca tb sa te judeci cu Casa la fel ca si cu adeverintele de venituri...
Pensie
juli_21
buna ziua,
Sunt nascut in 06.07.1950.Am vechime in munca 35 ani, din care 19 ani si 9 luni si 13 zile in grupa II.va rog sa imi spuneti cand pot iesi la ... (vezi toată discuția)