avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA - prestare servicii IT in strainatate
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA - prestare servicii IT in strainatate

Detin un SRL platitor de TVA, cu impozit pe profit(16%) si doresc sa semnez un contract de prestari de servicii (6201) cu o firma din Luxembourg, cu locul de desfasurare al activitatii in Luxembourg.

Apreciez orice raspuns la urmatoarele intrebari:

1/ Adaug TVA la suma facturata? Trebuie sa platesc TVA la suma facturata? Pot emite factura in regim de scutire de TVA?

2/ Exista vreo limita dpdv financiar al diurnei care se poate acorda? In mod normal este un interval intre 35 - 87.5 EUR/ zi, dar firma poate acorda orice suma?
Altfel spus, exista vreun risc ca firma sa acorde diurna maxima?

3/ Este ok ca desfasurarea activitatii (si implicit acordarea diurnei) sa se desfasoare pe o perioada lunga: 12 luni sau mai mult?

4/ Intrebarile de mai sus au alt raspuns daca devin platitor de impozit pe venit (3%)?

5/ Este posibil sa desfasor aceasta activitate ca PFA cu norma de venit, neplatitor de TVA?

6/ In cazul PFA, am vreo limita din punct de vedere al sumei incasate? Stiu ca este vorba de 220.000 RON dupa care trebuie sa devin platitor de TVA.
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 15:12, 10 Noiembrie 2014
1. Luxemburg e tara memba UE, deci trebuie sa verificati firma in VIES. Daca are cod valid, emiteti factura cu taxare inversa ( deci fara TVA), daca nu are cod valid, emiteti factura cu TVA 24%
2. Dpdv FINANCIAR, cat va tine "pusculita". Dpdv FISCAL e alta poveste. Diurna externa pentru UE este 2.5*35 euro maxim deductibila, pe zi . Adica pana in aceasta suma, diurnele NU sunt considerate venit salarial si se deduc integral la calculul impozitului pe profit. Ce depaseste e venit salarial (deci se calculeaza toate contributiile) si e si cheltuiala nedeductibila;
3. In functie de clauzele contractuale. Nu exista limita LEGALA pentru desfasurarea intelegerilor intre parti, de orice natura ar fi ele. Diurnele se acorda in baza unor contracte incheiate pe durata nedeterminata ...
4. Daca deveniti platitor de impozit pe venit, TVA se aplica la fel dar deductibilitatea diurnei nu mai are relevanta la calculul impozitului (se aplica 3% la cifra de afaceri, nu 16% la diferenta dintre venituri si cheltuieli) . Se pastreaza in schimb obligatia de a considera diurnele venit salarial daca depasesc limitele maxime de deductibilitate;
5. Da, si daca aveti cifra mare de afaceri e chiar mai indicat. Trebuie totusi sa comparati 3% din venit cu norma sa vedeti ce va avantajeaza.
6. Plafonul de TVA se aplica tuturor, deci da, veti deveni platitor de TVA, dar asta nu va influenteaza daca si partenerul este platitor, pentru ca facturati cu TVA 0%.
Problema e ca daca depasiti 100.000 de euro intr-un an, nu mai puteti aplica norma de venit, ci se taxeaza cu 16 % din cei 100.000...adica destul de incomod. Plus CASS si CAS.

NU VA RECOMAND PFA, din pricina CAS si CASS. Va spun si din experienta cuiva intr-o situatie IDENTICA, cu venit anual de aprox. 90.000 euro; diurna nu a salvat nimic din impozit, a ramas mai rentabila norma. Problema e ca persoana n-a dorit sa faca SRL, cifra de afaceri depasea 65.000 euro si intra la 16%. In cazul PFA la norma, CAS si CASS tot se platesc.

Cea mai buna varianta pt d-voastra e SRL cu 3%, neplatitor de TVA. (mai putine declaratii), cu conditia sa nu depasiti incasari de 65.000 pe an.
Daca estimati intre 65.000 si 100.000, cea mai buna varianta e PFA la norma (eventual intr-un sat ) si contract de munca 8 ore ca sa nu mai platiti CAS care e foarte mare.
Daca depasiti 100.000 euro mutati afacerea in Luxemburg, ca in Romania nu e incurajata incheaburirea :))))
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
adema1980, utilizator
3/ Este ok ca desfasurarea activitatii (si implicit acordarea diurnei) sa se desfasoare pe o perioada lunga: 12 luni sau mai mult?


Conform codului muncii "Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului". Deci nu se poate acorda diurna pe o perioada neintrerupta de 12 luni sau mai mult. Exista chiar riscul ca aceste venituri sa fie considerate venituri de natura salariala si impozitate ca atare.

Pe de alta parte, din punct de vedere al impozitului, va trebui sa ne referim la conventia de evitare a dublei impuneri cu Luxemburg. Daca dumneavoastra intentionati sa desfasurati activitatea in Luxemburg, prin intermediul firmei dumneavoastra, pe o perioada neintrerupta "de 12 luni sau mai mult", se considera ca firma desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Luxemburg, caz in care se va plati impozitul in Luxemburg pentru veniturile obtinute acolo.

"Beneficiile unei întreprinderi a unui stat contractant nu sunt impozabile decât în acest stat, în afară de cazul în care întreprinderea îşi exercită activitatea sa în celălalt stat contractant prin intermediul unui sediu permanent situat acolo. Dacă întreprinderea îşi exercită activitatea sa într-un asemenea mod, beneficiile întreprinderii sunt impozabile în celălalt stat, dar numai în măsura în care sunt atribuibile acestui sediu permanent."
Nu exista obligatia infiintarii unui sediu permanent intr-un alt stat, exista doar posibilitatea. Am avut aceasta speta cu un programator care si-a desfasurat activitatea in Grecia (tot membru UE) timp de 3 ani. Acea firma nu dorea contract de munca ci contract de colaborare. Pentru ca impozitarea in Grecia era mult mai mare, programatorul roman, desi obtinea veniturile in Grecia(era stabilit acolo), anual scotea certificat de rezidenta fiscala de la ANAF Romania( pe formularul elen) si-l trimitea pana pe 15 ian al fiecarui an in Grecia pentru a se evita dubla impunere.
Aceasta este procedura concreta. Aici avea norma pe PFA si contract individual de asigurare cu casa de pensii.

Altii preferau schema diurnelor, care dupa parerea mea nu e una de agreat. Mai multe hartii pentru acelasi efect fiscal. Limitarea de 60 de zile e praf in ochi, vezi angajatii primariilor care stau cu delegare din 2009 de la blocarea posturilor. Si-n 2014 ei tot "in delegatie" sunt. Exista exceptii de la regula celor 60 zile care nu pot fi ingradite de nimeni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma venit - plafon 100.000 eur sau 65.000 eur (220.000 lei) ovidiu2929 ovidiu2929 Buna ziua Incerc sa gasesc detaliile corecte despre limita pe care un PFA cu norma de venit o are. In unele locuri se specifica pragul de 100.000 EUR - si ... (vezi toată discuția)
Pfa - cum se trece norma de venit - sistem real ? deliacrin deliacrin Buna Daca un PFA incaseaza peste 100.000 euro in anul anterior este obligat sa treaca la sistem real. Aceasta limita se pondereaza cu perioada lucrata? ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit - sediu comun? kleinlg kleinlg Buna ziua, As vrea sa lucrez ca freelancer si am cateva intrebari: 1. Pentru CAEN 6202 - se poate plati suma fixa sau voi trece la 16% daca depasesc ... (vezi toată discuția)