avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incaierarea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incaierarea

Salut ! Am o cunostinta, care in 2006 a savarsit infractiunea de talharie [zice el ] pt care a primit o pedeapsa cu inchisoarea de 10 luni ! Dupa a fost eliberat in 2007 . In 2008 a intrat din nou in inchisoare [ condamnarea fiind de 1 an 6 luni ] pentru furt [ zice el ] , iar in 2009 a fost eliberat conditionat [ a stat doar 1 an si 2 luni ].
Din cate stiu eu, pentru ca pedeapsa a fost mai mica de 2 ani, pana in anul 2012 a intervenit reabilitarea de drept, ce inlatura calitatea lui de recidivist ! Zic asta, pt ca in anul 2013 a participat la infractiunea de Incaierare unde a si lovit o persoana + Deranjarea linistii publice ! Vreau sa stiu daca la infractiunea de incaierare inceperea urmaririi penale se face din oficiu sau la plangere ? Intreb asta, deoarece partile vatamate, si-au retras plangerile , fiecare in parte , dar din cate am inteles eu de la el, acum o luna i-a chemat pe toti participantii acitivi la incaierare la politie, si le-a spus " ca-i va baga iar in tribunal " . Avand in vedere ca s-au retras plangerile penale a partilor vatamate , mai poate avansa dosarul penal pana la tribunal ? Daca da, ce pedeapsa poate sa ia [ din punctul vostru de vedere ] ?
Nu conteaza ca si-au retras plangerea, incaierarea ramane daca asa s-a retinut, este alta infractiune pentru care organul de urmarire s-a sesizat din oficiu, iar incadrarea se va face in functie de situatia de fapt.
ART. 198 c.p.
Încăierarea
(1) Participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare corporală uneia sau mai multor persoane şi nu se cunoaşte care dintre participanţi a produs urmările, se aplică tuturor pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani, cu excepţia victimei, care răspunde potrivit alin. (1).
(3) Când prin fapta săvârşită în condiţiile alin. (2) s-a cauzat moartea unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani, iar dacă s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(4) Nu se pedepseşte cel care a fost prins în încăierare împotriva voinţei sale sau care a încercat să-i despartă pe alţii.
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Asa cum a mentionat deja dl. Patrascu, pentru Infractiunea de Incaierare nu opereaza retragerea plangerii ca urmare a impacarii, cercetarea continuand.
Cred totusi ca este de interes pentru dvs.sa cititi solutiile continute de topicul urmator:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ma pot apara in aceasta situatie? Sorinel1 Sorinel1 Buna seara . Am si eu o nelamurire . Pe 25 decembrie 2013 am avut o altercatie cu doi tinerii intr-un club , care au sarit pe mine sa ma bata si eu m`am apart ... (vezi toată discuția)
Incaierarea - pedepsirea inclusiv a celui vatamat grav? poena poena As dori sa aflu daca in cazul unei incaierari atunci cand se produce o vatamare grava a integritatii unuia dintre participanti si nu se poate stabilii cine a ... (vezi toată discuția)
Instigare sau complicitate poate! just. just. Salut ..numele meu este ionut 17 ani...venind acum o saptamana de la un gratar cu inca 3 baieti ...mam certat cu un baiat ...Am vorbit cu acest X dupa care ... (vezi toată discuția)