avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Procedura contestare proces-verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Procedura contestare proces-verbal

Buna ziua.

Am fost oprit de catre un echipaj de politie in afara unei localitati, unde este o limitare de 70km/h, si am fost depistat cu 125 km/h. Am facut contestatie impotriva procesului-verbal in care am specificat ca dovezile prin care imi sustin nevinovatia le voi prezenta in instanta, si am solicitat sa primesc acasa copii ale fotografiilor facute de aparatul radar, pentru ca, am inteles, ca doar in instanta pot vedea aceste fotografii.
Dupa noul cod de procedura, am primit acasa o comunicare adresa prin care mi se solicita sa trimit la judecatorie o chemare in judecata (am sa caut un model), si sa arat dovezile pe care se sprijina fiecare capat de cerere.

Am cateva neclaritati:

1. Nu am martor, si singura dovada pe care o pot depune la dosar este declaratia mea. Aceasta poate fi cuprinsa in cerere sau trebuie trimisa separat?
2. Trebuie sa achit o taxa de timbru de 20lei. Unde se achita? Este obligatoriu sa fie in localitatea judecatoriei respective?
3. Am sa primesc acasa acele fotografii facute de aparatul radar sau pot doar sa studiez dosarul la judecatorie?
4. Faptul ca a fost specificat pe procesul-verbal doar numar de inmatriculare a masinii de politie (fara seria aparatului radar, tip, etc.) poate duce la anularea procesului-verbal?

Astept raspunsuri.
Daca ati fost depistat cu viteza aceasta, credeti ca aveti vreo sansa sa anulati respectivul proces verbal? Cred ca nici macar nu ati realizat gravitatea faptelor, daca nu ati luat legatura cu un specialist care sa va reprezinte interesele. Trebuia sa faceti plingere la Judecatorie. Toate inscrisurile se depun in instanta, iar instanta va va comunica. Nu stiu despre ce declaratie vorbiti, dar tot ce aveti veti folosi in instanta ca aparari ale dvs.
Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se bucură de prezumţia de legalitate. Instanţa de judecată competentă va administra probele prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal.
Plângerea prin care contestați procesul-verbal se depune la Judecătorie. Achitați taxa la Trezoreria din localitatea unde se află judecătoria. Nu trebuie să depuneți nicio declarație. Veți răspunde la întrebările președintelui instanței, dacă nu aveți alte probe, dar eu nu vă dau nicio șansă dacă a-ți fost depistat de aparatul radar. Faceți plângere degeaba
Pentru a vedea inregistrarile radarului trebuie sa contest procesul-verbal. Daca prin acestea se demonstreaza ca aveam acea viteza am sa solicit instantei modificarea sanctiunii. Dupa cum am scris, am primit de la instanta o comunicare adresa, prin care imi solicita sa depun la dosar o cerere de chemare in judecata, sa achit 20 lei taxa de timbru, si sa arat dovezile pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Ce dovezi sa aduc eu??? Nu am martori.

OK. Daca primesc acasa, asa cum am solicitat, fotografii din care se vede clar ca aveam acea viteza imi retrag plangerea/contestatia sau solicit, daca este posibil, sa ramana doar plata amenzii fara suspendarea dreptului de conducere a autoturismului.

Intrebarea mea este: primesc acasa sau nu fotografii facute de radar asa cum am solictat, sau trebuie sa merg sa studiez dosarul?

Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
nu sunt obligați să vă trimită pozele acasă, dar vă asigur că nu a-ți fost sancționat degeaba. Pozele vor fi prezentate în instanță. Puteți solicita să studiați dosarul
Pot solicita instantei mentinerea amenzii si anularea sanctiunii de suspendare a dreptului de conducere?

Alte discuții în legătură

Am motiv de contestatie? ionuthornea ionuthornea m-a oprit un echipaj de politie la vre-o 10 k(impreuna cu alte 4 auto in mai putin de 2 minute),sustinand ca am depasit viteza regulamentara si am fost ... (vezi toată discuția)
125 km /h pe limita de 60,permis suspendat 120 zile...ce pot sa fac??? costy_81 costy_81 Am fost prins de radar cu viteza de 125km/h pe limita de 60,nu contest dar fara permis de conducere i-mi pierd si locul de munca,ce as putea face???Tin sa ... (vezi toată discuția)
Contestarea unui proces verbal t.cristi t.cristi Buna ziua. Am primit acasa un proces verbal de contraventie pentru viteza.Politistii stateau pe un sector de drum cu limitare de viteza de 30 si am fost ... (vezi toată discuția)