avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

bunaziua am si eu o intrebare sotul meu a decedat de curind in Franta Paris , el a mai fost casatorit o data iar din primul mariaj casatorie are un coplil as dori sa stiu cit ii revine copilului dupa moartea tatalului reamintesc ca el nu avea dreptul sa-l vada pe copil iar cu sotia din prima casnicie a inpartit toate bunurile multumesc
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 15:06, 9 Noiembrie 2014
Buna ziua,
Din bunurile sotului decedat o cota de 1/4 revine sotiei supravietuitoare si 3/4 revine copilului sau copiilor daca sunt mai multi.
depinde de momentul cand au fost achizitionate bunurile supuse partajului...poate sunt in timpul casatoriei cu dvs???! astfel se schimba radical situatia fata de cea sustinuta de consultantul care a scris mai sus.
reamintesc ca el nu avea dreptul sa-l vada pe copil iar cu sotia din prima casnicie a inpartit toate bunurile multumesc

Asta nu conteaza, copilul vazut sau nevazut, mosteneste.
Cotele nu se schimba, legal asa se mosteneste, sotia va mosteni 1/4, iar copiii impart egal 3/4, insa aceste cote se raporteaza la bunurile pe care decedatul le avea in proprietatea sa la data decesului. Daca avea mult si copilul va mosteni mai mult, daca nu avea nimic si copilul ia nimic.
Dupa partajul facut cu prima sotie, dansului i-au ramas ceva bunuri proprii , apoi probabil ca ati cumparat ceva bunuri si impreuna... deci conteaza ce/ cat intra in masa succesorala.

Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
Avokitten a scris:

depinde de momentul cand au fost achizitionate bunurile supuse partajului...poate sunt in timpul casatoriei cu dvs???! astfel se schimba radical situatia fata de cea sustinuta de consultantul care a scris mai sus.


Nu se schimba radical situatia.
Eventual trebuia, poate sa mentionam care sunt bunurile sotului decedat la data decesului.

"In concurs cu copiii defunctului, sotul supravietuitor are o cota de 1/4 din masa succesorala, iar copiii restul de 3/4 care se imparte in mod egal la numarul lor.
Bineinteles, masa succesorala se calculeaza dupa ce se impart virtual bunurile comune.

Astfel, sotul supravietuitor are jumatate din lucrurile comune, parte care nu intra in masa succesorala. Masa mostenirii este formata din cealalta jumatate din lucrurile comune plus bunurile proprii defunctului."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Mostenire iuliamariana iuliamariana colega ficei mele este in urmatoarea situatie: A implinit 18 ani in aprilie, tatal ei a decedat in iunie2012, fiind divortat de mama ei din 2006 in 2011 iulie ... (vezi toată discuția)