avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in comunitate de bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in comunitate de bunuri

Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta casatorie. Eu am doi copii iar sotia unul , din casatorii anterioare. Intrebarea mea este urmatoarea : in cazul decesului unuia dintre soti cum se imparte mostenirea intre sotul supravietuitor si copii lui ? Daca s-ar face un divort fara partaj , s-ar schimba ceva cotele de succesiune ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Sineu , utilizator 10:44, 10 Septembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soțul supraviețuitor moștenește 1/4, iar copiii soțului decedat 3/4.
Din masa succesorala.
Iar masa succesorala inseamna: 1/2 din bunurile comune, și integralitatea bunurilor proprii ale soțului decedat.

Astfel, în cazul bunurilor proprii ale defunctului, cotele sunt cele de mai sus.
Iar în cazul bunurilor comune, ele se raportează la jumătate. Aducă soțul supraviețuitor va avea 1/8 (la care se adaugă jumatatea lui, rezultând 5/8), iar copiii 3/8.

Un partaj in timpul căsătoriei schimba situatia, în sensul ca bunurile pe care le preia fiecare soț vor deveni bunuri proprii, iar în caz de deces, cotele vor fi 1/4, respectiv 3/4.
Va multumesc pentru raspuns. A doua intrebare era daca un divor FARA partaj ar schimba ceva in cotele mostenitorilor
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar schimba. În sensul că, dacă divorțați, atunci supraviețuitorul (fost soț) nu-l mai moștenește pe fostul soț defunct. Moștenirea va reveni doar copilului (copiilor) defunctului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Vreau sa mentionez ca divortul se face FARA partaj, Deci chiar si dupa divort , daca nu se face partaj ,proprietatea ramane a amandoura ( in devalmasie ). In situatia asta sotul supravietuitor nu-l mai mai mosteneste pe sotul defunct ? Va multumesc si astept o clarificare
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Septembrie 2023
Sineu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs faceti o confuzie. In cazul unui divort, sotii nu se mai mostenesc, dar asta nu ii stirbeste din cota de proprietate ce o are deja, adica jumatate din casa. Deci daca moare unul dupa divort, celalalt, are cota lui, aia ce o avea. Nu mosteneste nimic de la sotul decedat .
Daca raman soti si unul moare, celalalt mosteneste 1/4 din mostenire, adica mai adauga 1/4 peste cota sa detinuta deja.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Septembrie 2023
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Despre mostenire. omvesel omvesel Cum se inparte averea intre sotul supravetuitor si un copil,casatorit cu 2 copii? (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)
Am o intrebare : care sunt procentele impartirii unui apartament ... florinm58 florinm58 Am o intrebare : care sunt procentele impartirii unui apartament la succesiunea dupa moartea unuia dintre soti si care are si doi copii . Va multumesc ... (vezi toată discuția)