avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis 90 de zile dupa clasare dosar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis 90 de zile dupa clasare dosar

Buna dimineata dragi colegi,
In luna iunie am fost implicat intr-un accident din care a rezultat ranirea conducatorilor auto. S-a intocmit dosar penal pentru vatamare corporala din culpa care s-a sfarsit cu clasare pentru faptul ca nu exista plangere prealabila si victimele nu au avut nevoie de 90 de zile ingrijiri medicale.

De la politie mi s-a spus ca am 90 de zile permisul suspendat conform noului cod penal.Din moment ce fapta nu mai este urmarita penal ce legatura mai are asta acum cu pemisul meu, care este la ora actuala suspendat?

Conform art 103 alin 1) pct c:
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

Conform art. 221 al.1 din R.A.O.U.G. 195/2002:
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;

b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;

c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;

d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;

d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune

1. a) Tocmai, vreau sa dau examenul si nu mi se permite, fara sa mi se comunice vreun articol care imi interzice asta
b) Am permisul din 2007
c) Nu am avut niciodata permisul suspendat
d) Nu am avut niciodata permisul suspendat
2. a) Nu a fost majorata perioada de suspendare (90 de zile spune regulamentul, 90 de zile mi-au comunicat si mie)
b) Nu aveam puncte penalizare
c) Rezultatul alcooltest a fost 0
d) Era intersectie semaforizata, nu trecere de cale ferata

Este vreun alt articol de lege care sa nu-mi permita prezentarea la examen si reducerea? Nu am primit nici un PV acasa, doar instiintarea ca sunt pieton 90 de zile. Este posibil ca politistii sa ma duca cu zaharelul intentionat, sa treaca primele 30 de zile de suspendare?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: vdnick , utilizator 21:32, 2 Noiembrie 2016
Salut,
Trec printr-o situatie foarte asemanatoare...
Ma poti indruma putin din experienta ta?

Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul meu îmi dau singur răspunsul aici, dar desigur scriu în folosul celor cu o speță asemănătoare.

Am înțeles după ce am găsit și citit decizia 381/R din 31.03.2014 (jurisprudență) unde se explică caracterul de sancțiune administrativă al sancțiunii de la art 103 lit c.

Apoi în regulament la art 221 literele d se menționează că este vorba de o sancțiune complementară...

Așadar aceste litere d de la alineatul 1 respectiv 2 exclud varianta reducerii perioadei de suspendare în cazul meu.

Mulțumesc pe această cale legiuitorului că a creat această "facilitate"... 

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de conducere suspendat? GYOGYO GYOGYO Buna ziua.Acum un an am fost oprit de politie,dupa care m-i sa luat permisul si am fost trimis la judecatorie,fiindca masina era radiata.Sentinta a iesit ca ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - masina fara permis alinadatcu alinadatcu Buna ziua! Mi-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile in urma respingerii in instanta a contestatiei procesului verbal de contraventie. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat 90 zile primex primex Am permisul suspendat pentru 90 zile. Contraventie consum alcool. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa dau examen si sa scurtez perioada de suspendare la 30 ... (vezi toată discuția)