unTata a scris:
Mai pe la sfarsit comenteaza careva ca mama ar trebui sa lase copilul cate putin si la tatal copilului sa vada si el ca existenta unui copil implica si responsabilitati: teme, rufe, gatit... &c. Tonul e cam ca cel folosit despre un golan asa... care e fara capatai si care se va plictisi repede.
De fapt intentia era ca baiatul meu sa inteleaga ca si mama si tata trag in aceeasi directie (intai scoala si apoi distractia) si sa nu mai vada in mama un dictator si in tata o sursa permanenta de distractie (care era perspectiva dat fiind ca eu aveam grija sa plece de acasa cu toate temele facute iar la tata nu mai avea nimic de lucrat ci doar de distrat), ci sa ii perceapa pe amandoi echilibrat preocupati de evolutia lui scolara.
La fel cu plata optionalelor de catre tata: daca eu nu mai fac pe eroul si platesc tot, tatal poate contribui in mod constructiv la viata copilului (in fond aloca aceeasi bani insa nu pe o tona de jucarii de care se plictiseste copilul ci pe activitati care il ajuta pe copil sa se organizeze mai usor), are subiecte de discutie cu copilul, iar mie imi raman bani sa mergem si la pizza si la film.
In plus, la varsta de 8-10-12 ani copiii trec spre pubertate si intra in razboi cu parintii. Parintele rezident (prin prezenta lui continua si prin controlul pe care il exercita asupra copilului) este dusmanul ideal. Exista mari sanse ca acelasi mesaj constructiv sa fie refuzat de la parintele rezident si sa fie acceptat de la parintele nerezident.
N-am sugerat niciodata unui parinte sa-l implice pe celalalt parinte ca poate se plictiseste, ci sa-l implice pe celalalt parinte pentru ca e bine ca un copil sa aibe doi parinti si patru bunici si sa fie expus la o varietate echilibrata de influente si moduri de gandire.
---
Acum ca m-am mai calmat ma gandesc ca poate nici nu va refereati la mesajul meu :)