avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitori legali
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitori legali

Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e decedat si defunctul(varul primar) nu mai are rude in viata,nici ascendenti nici descendenti? Practic,fiii mostenitorului colateral ordinar sunt singurii supravietuitori din familie, atat pe linie materna cat si paterna.
Va multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: av_silvia_margineanu , utilizator 11:37, 10 Noiembrie 2014
Daca aceasta este situatia de fapt, sunteti singurii mostenitori.

Clasa I de mostenitori, descendentii, sunt primele rude chemate la mostenirea defunctului.

In aceasta categorie intra: copii, nepotii, stranepotii si urmasii lor in linie dreapta la infinit.
Nu are relevanta daca acesti descendenti sunt din casatorie sau din afara ei, sunt adoptati sau firesti.

Intre descendenti, succesiunea se imparte pe capete, dupa numarul lor intre descendentii de acelasi grad chemati la mostenire. Daca descendentii de grad mai indepartat sunt chemati la mostenire prin reprezentare, opereaza impartirea pe tulpini.

Descendentii sunt mostenitori rezervatari, sezinari iar daca vin la mostenire mai multi descendenti sau in concurs cu sotul supravietuitor sunt obligati la raportul donatiilor daca liberalitatea nu s-a facut cu scutire de raport.

CLASA A II-A DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa a doua de mostenitori cuprinde reude privilegiate ale defunctului: parintii acestuia - numiti ascendenti privilegiati; precum si pe fratii/surorile defunctului si descendentii acestora - colateralii privilegiati.

CLASA A III-A DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa a treia de mostenitori cuprinde pe ceilalti ascendenti ai defunctului - ascendentii ordinari, cu excluderea ascendentilor privilegiati.
Prin urmare intra in aceasta clasa: bunicii, strabunicii... pe linie ascendenta directa fara limita in grad.

CLASA A IV-A DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa a patra de mostenitori cuprinde rude mai indepartate in linie colaterala, pana la gradul IV inclusiv, precum: unchii, matusile, verii primari, fratii/surorile bunicilor defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Frate mostenitor? trueblack trueblack Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sot fara copii geta2005 geta2005 Sotul meu a decedat acum 12 ani .Nu avem copii el nu are frati ,surori si mama lui a decedat acum 8 ani Cat a fost in viata nu a ridicat nici o pretentie ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)