avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acordare despagubiri pentru un dosar de retrocedare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acordare despagubiri pentru un dosar de retrocedare

Buna ziua!
In anul 2011 am castigat definitiv si irevocabil un proces de retrocedare pentru casa mamei mele, care a fost demolata in timpul regimului comunist. Instanta a dispus atunci ca sunt indreptatit la despagubiri in schimbul acesteia. Abia in anul 2013 a fost emisa si o dispozitie a primarului general al Municipiului Bucuresti in acest sens. Insa evaluarea inca nu a fost facuta si nici nu stiu in ce stadiu se mai afla dosarul meu acum (e la prefectura, e la ANRP?). Intre timp, in 2013 a fost emisa legea 165 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire. Initial, am crezut ca asta va insemna o amanare pentru inca multi ani a primirii de despagubiri, insa in aprilie 2014, CCR a emis Decizia 88/2014, conform careia, dupa cum inteleg eu, a fost declarat neconstitutional un articol din lege si ca aceasta trebuie aplicata numai dosarelor introduse in instanta dupa intrarea in vigoare a legii 165/2013.
As dori sa stiu daca este corecta interpretarea mea si daca da, care este termenul aproximativ de asteptare pana cand se va face evaluarea si pana cand ANRP va emite titlul de plata catre CEC sau titlul de conversie catre Fondul Proprietatea?
Cel mai recent răspuns: bogdan_gabriela , utilizator 13:46, 11 Noiembrie 2014
Formulati o cerere la Primarie si solicitati stadiul dosarului, intrebati daca a plecat la Prefectura si data plecarii. Apoi procedati la fel la Prefectura si la ANRP.
Din ce spuneti dvs, dosarul se afla la ANRP in vederea evaluarii, evaluare care se face conform grilei notarilor. In acest moment este suspendata orice activitate pina la 31.12.2014. Aveti dreptate si in ceea ce priveste aceasta Decizie 88/2014, numai ca dvs inca nu aveti evaluarea facuta, drept pentru care nu aveti inca solutionat dosarul, sau asa vor minunatii de acolo. Din punctul meu de vedere, chiar daca va este recunoscuta calitatea de persoana indreptatita, mare lucru nu ati rezolovat, dupa atatia ani. Mai mult ca sigu va trebui sa ajungeti iar in instanta. Oricum abea din 2015 se va relua activitatea la ANRP, si pina atunci poate se mai intimpla ceva.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul oferit. Voi astepta pana in ianuarie 2015 si apoi voi vedea daca si in ce conditii si-a reluat activitatea ANRP. Oricum, este bine ca ceea ce am inteles eu este corect si ca dosarul isi va urma calea dupa vechea lege. Sper totusi sa nu mai dureze inca un deceniu solutionarea definitiva a acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar anrp ieia ieia Buna ziua. Am un dosar la ANRP, din 2010, cu sentinta definitiva a ICCJ, pentru a primi despagubiri pentru un imobil din Bucuresti. In baza legii 165/2013 ... (vezi toată discuția)
A.n.r.p. tibif tibif Din 3 mai 2012 am o decizie definitiva si irevocabila referitor la capatul de cerere privind obligarea APRP la desemnarea unui evaluator pentru intocmirea ... (vezi toată discuția)
Grilele notariale ( depagubirile anrp) Hamarsold1944 Hamarsold1944 DESPAGUBIRILE LA ANRP SE FAC DUPA GRILA DIN 2013. DACA LA CRAIOVA CASELE DIN ZONA A SUNT EVALUATE LA SUMA DERIZORIE DE 970 LEI/ MP SI TERENUL ESTE EVALUAT LA ... (vezi toată discuția)