avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati de intarziere mai mari decat debitul
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati de intarziere mai mari decat debitul

Buna ziua, va rog daca imi puteti oferi un raspuns in aceaata situatie: s-a incheiat un contract in 2009, care s-a desfasura aproape normal, pana anul acesta in iulie. Aproape normal, intrucat facturile erau achitate de catre noi cu intarziere (contract cu executare succesiva, lunar). Ultimile 6 facturi pe anul 2014 nu au mai fost achitate, rezultand un debit de 80.000 lei. In contract existau penalitati de 0.1% pe zi intarziere.
Am primit notificare prin care se cere debitul de 80.000 de lei, plus penalitati calculate din anul 2011 incoace (in termenul de prescriptie), pentru fiecare factura achitata cu intarziere. Cuantumul ajunge la 200.000 de lei. Efectiv cele pentru debitul nostru, nu depasesc debitul - ar fi de aproximativ 65.000 de lei, insa toate, il depasesc cu mult. Se poate asa ceva? Este corect sa achitam atatea penalitati pe anii din urma chiar daca depasesc debitul?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 12:02, 18 Noiembrie 2014
depinde ce anume este prevazut in contract. penalitatile pot depasi suma asupra carora sunt calculate. verificati modul de calcul.
In contract nu este prevazut asa ceva. Insa, pentru efectiv debitul restant, penalitatile contractuale nu depasesc acest debit (respectiv pentru cele 6 luni din 2014). Insa cumulat, cu penalitatile anteriore pe perioada 2011-2014, toate depasesc debitul efectiv restant.
De aceea nu inteleg, daca se poate sau nu.
Va multumesc
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru raspunsuri, insa nu sunt lamurit: devi pot sau nu pot fi aplicate astfel de penalitati - fiind vorba despre situatia descrisa mai sus adica: facturile erau achitate de catre noi cu intarziere (contract cu executare succesiva, lunar). Ultimile 6 facturi pe anul 2014 nu au mai fost achitate, rezultand un debit de 80.000 lei. In contract existau penalitati de 0.1% pe zi intarziere.
Am primit notificare prin care se cere debitul de 80.000 de lei, plus penalitati calculate din anul 2011 incoace (in termenul de prescriptie), pentru fiecare factura achitata cu intarziere. Cuantumul ajunge la 200.000 de lei. Efectiv cele pentru debitul nostru, nu depasesc debitul - ar fi de aproximativ 65.000 de lei, insa toate, il depasesc cu mult

Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale leopoldina leopoldina Buna ziua, Am un contract de prestari servicii in care eu sunt achizitor si cealalta parte contractanta este prestator. Prestatorul a intarziat cu ... (vezi toată discuția)
Din nou penalitati contracte comerciale. Emil Lasconi Emil Lasconi As dori cateva opinii in legatura cu modalitatea de calcul a penalitatilor din contractele comerciale in cazul in care intre data scadentei si achitarea ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere filimonandreea filimonandreea buna ziua ! Sunt si eu un restantier la intretinere, ca multi altii nu de rea credinta incepand cu anul 2002 pana in prezent; pana acum cateva luni de ... (vezi toată discuția)