avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere copil

lucrez de 1luna si beneficiez si de stimulent de insertie( 4 luni). Daca as ramane insarcinata in viitorul apropiat mai pot beneficia de indemnizatie de crestere copil?
Cand am luat prima data indemnizatia de crestere copil eram studenta.
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 19:25, 12 Noiembrie 2014
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

Prin urmare, daca indepliniti conditiile mentionate mai sus, veti beneficia de indemnizatia pentru CCC.
1. Pentru a beneficia de conecdiu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Din cele relatate de dvs. reiese ca indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- In cele 12 luni premergatoare nasterii vor intra, in ordine inversa, luni in care ati fost in concediu de maternitate, eventuale concedii medicale, luni in care ati avut venituri din salarii, luni in care ati fost in CCC1.
- Toate acestea sunt eligibile pentru a beneficia de CCC2.
tudorvaleriu a scris:


- Toate acestea sunt eligibile pentru a beneficia de CCC2.



Va felicit pentru raspunsul Dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinamihalache alinamihalache Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot primi indemnizatie de crestere a copilului daca sunt angajata cu contract pe perioada determinata si angajatorul hotareste ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu crestere copil Stoica Gabriela Madalina Stoica Gabriela Madalina Buna ziua , Lucrez la o scoala,ca si contabil cu norma de 0,25,salariu 280 net...vechime de 10 luni,...intrebarea mea e pot sa intru in CCC???daca nu cat trb ... (vezi toată discuția)