avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda ITM constructie in regie proprie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda ITM constructie in regie proprie

Buna seara
In data de 05 11 2014 în timpul turnării centurilor la o construcție in regie proprie , persoana fizica, hop ITM în curte la noi. La turnare se găseau patru persoane, care ne ajutau la turnare. A fost luata declarație unuia dintre muncitori, care după spusele lui a declarat ca au venit pentru prima data, fiind în concediu sa ne ajute la turnare. Am fost sfătuiți sa facem contracte pe persoana fizica, celor 4 cu data de 05 11 2014 ceea ce am și făcut, crezând că vom scapă cu atât. Totuși am primit amenda 10.000 lei pentru neînregistrarea contractelor la timp. Am fost sfătuit sa apelez la instanta pentru transformarea amenzii în avertisment, că sunt șanse de câștig? AJUTOR, AJUTOR !!!!
Ce ma sfătuiți ?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
contiflam, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 18 Mai 2016
La data de 05.11.2014, cand au venit in control cei de la ITM, cele 4 persoane nu aveu contracte de munca.
Eu as merge pe aceasta varianta, care este si adevarata.

Cunosc prevederile HG 500/2011, in speta la ora cand cei de la ITM erau in curte, persoanele respective nu aveau contracte, este simplu.

Faptul ca au fost intocmite ulterior, este cu totul alta nuanta.
contiflam a scris:

.... Totuși am primit amenda 10.000 lei pentru neînregistrarea contractelor la timp. ...

De aici rezulta ca este vorba despre neinregistrarea c.i.m. . fapta prevazuta si pedepsita de Hg 500/2011

Munca la negru pentru 4 personae = o sanctiune de 40000 lei pentru angajator si de cel mult 1000 lei/pers pentru salariat.

Prin urmare, sanctiunea data este pentru neinregistrarea c.i.m. , asa reiese din mesajul initiatorului acestui topic.
BUna ziua,

Si eu doresc sa fac o casa in regie proprie. O sa lucrez eu cu inca 4 prieteni care ma ajuta la rosu deoarece si eu i-am ajutat. Avem diriginte si arhitect platit cu contract. Noi doar realizam cofrajele, zidaria si lemnul la pod. Nu este de vorba de plata in bani sau alte venituri intre mine si ei.

In cazul acesta cei de la ITM pot sa imi faca ceva? Trebuie sa declar ceva ?

Multmesc,
Sorin
Buna seara,
Daca inspectorii ITM vor gasi la munca acele persoane, cred ca veti fi sanctionat pt "munca la negru". Chiar daca nu exista o remuneratie, ITM-ul nu va crede, intrucat ei vor considera ca e vorba si de o plata "la negru" pentru a nu se achita impozit si contributii sociale.
syndycat a scris:

BUna ziua,
.....

In cazul acesta cei de la ITM pot sa imi faca ceva? Trebuie sa declar ceva ?

Multmesc,
Sorin

In general, este vorba despre muncă fără forme legale şi despre activităţi care implică anumite riscuri privind sănătatea şi securitatea muncitorului.

art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca sor_ile sor_ile Buna ziua ! Fac contabilitate primara de cateva luni pentru o firma de fast food dar inca nu mi-au facut contract de munca. Intrebarea mea este: daca vine ... (vezi toată discuția)
Neinregistrare contract in revisal lilianatatar lilianatatar Ce sanctiune primesc daca nu am inregistrat doua contracte in revisal si nu le-am transmis ? am o intarziere de trei zile si tocmai acum au venit in control de ... (vezi toată discuția)
Codul muncii lamurire va rog teodora27 teodora27 Buna ziua, Doresc sa-mi raspundeti la intrebarea urmatoare: pentru angajatorii care sunt depistati cu munca la negru inspectorii itm pot aplica ... (vezi toată discuția)