avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Denigrarea imaginii public online
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Denigrarea imaginii public online

Buna seara,
As dori sa stiu cum se pedespeste denigrarea imaginii public online (pe facebook mai exact) si ce sanse sunt in a obtine careva daune?
Cel mai recent răspuns: Kapy , utilizator 10:50, 13 Noiembrie 2014
Potrivit art. 71-74 din Codul civil orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private, a demnității și dreptul la imagine, fiind interzisă atingerea acestor drepturi fără consimțământul persoanei. Atingerea adusă vieții private poate fi considerată și captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spațiu privat, fără acordul acesteia.

Măsurile ce se pot lua împotriva celui care vă lezează drepturile le aflați la art. 253. Țineți însă cont de următoarele aspecte:
- daunele morale se apreciază și se acordă numai în măsura în care reclamantul dovedește prejudiciul invocat. De exemplu, pentru simpla caricaturizare urmată de publicarea unei fotografii cu dvs. nu cred că veți primi daune dacă nu dovediți că în urma faptei ați avut de suferit (dispreț public, pierderea unor oportunități etc.);
- dacă poza dvs. a fost luată de pe contul dvs. de Facebook nu se mai consideră imixtiune în viața privată, întrucât chiar dvs. ați pus-o la dispoziția publicului;
- dacă prin denigrarea imaginii vă referiți de fapt la onoare și reputație (nu la imaginea propriu-zisă, la înfățișarea fizică) veți păși pe un teritoriu minat întrucât dreptul la exprimare este garantat de Constituție și de art. 10 al Convenției drepturilor omului care prevăd că acesta nu trebuie să fie îngrădit, afară de situația în care lezează alte drepturi. Astfel că emiterea unor judecăți de valoare cu privire la caracterul dvs. sau chiar și la înfățișarea dvs. (dacă e făcută într-o manieră elegantă) nu poate fi privită ca aducând atingere dreptului la onoare și demnitate. Dacă, în schimb, sunteți terfelit(ă) pe blog și insultată în fel și chip o astfel de exprimare nu mai e protejată de art. 10 și puteți lua măsurile necesare în instanță.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
Radu9, utilizator
Nu este vb de poza mea in sine, ci de firma mea si imaginea ei, respectiv a mea (ca PF) si reprezentant al ei (PJ), in care mi se aduc acuzatii in public de escrocherii bancare fara dovezi, eu fiind nevoita sa ma indreptatesc fata de toti membrii activi si pasivi care participau la acea discutie, postand public documente bancare, fiscale ca sa-mi apar imaginea mea si a firmei. Cu toate acestea ulterior au continuat public jignirile directe, apostrofari, batjocuri (mistouri), hartuiri, agresivitate din partea mai multor membri cu toate ca un specialist le-a explicat anterior un pic de contabilitate, respectiv reiesind ca aveam dreptate. Totul a durat 3 zile ca sa va imaginati, am cedat si psihic intr-un final. Ma intrebam ce daune pot solicita?
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
Kapy, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facebook nutymary@gmailyahoo.com nutymary@gmailyahoo.com O persoana are voie sa posteze pe Facebook poza ta cu toata familia si sub ia mesaje jicnitoare si ma denigreaza pe mine cit si familia mea fara voia mea a ... (vezi toată discuția)
Postări pe facebook a pozelor/filmărilor tip "ai parcat ca un bou"/ "conduci ca un bou" csz33 csz33 Prin postarea pozelor sau filmulețelor despre mașini în trafic sau parcate aiurea pe străzi în spațiul public se încalcă vre-un drept al ... (vezi toată discuția)
Abuz prin site de socializare Georgian2all Georgian2all Buna seara. Supun atentiei dumneavoastre o problema ivita in urma postarii unei fotografii, cat se poate de decenta, pe un site de socializare. Fotografia in ... (vezi toată discuția)